Belgien sätter Sverige i karantän

Publicerad 14 juli 2020 kl 11.48

Utrikes. Belgien har beslutat förbjuda icke nödvändiga resor till Sverige. Det skriver Belgiens utrikesdepartement på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Den belgiska regeringen har deklarerat Sverige "en röd zon" på grund av spridingen av coronaviruset här. Det innebär att ingen i Belgien tillåts resa till Sverige, och att alla som återvänder till Belgien från Sverige måste coronatestas och sätts i 14 dagars obligatorisk karantän.

Rödlistningen gäller även vissa delar av Storbritannien, Spanien och Portugal, men Sverige är det enda landet som resor förbjuds till helt och hållet. Undantag görs för så kallat nödvändiga resor. Belgare kan heller inte resa till Norge eller Malta, vilket emellertid inte beror på belgiska reserestriktioner.

Enligt The Brussels Times fattades beslutet att rödlista Sverige under helgen på rekommendation från den belgiska krismyndigheten CELEVAL.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är upprörd över det belgiska beslutet att isolera Sverige. Hon deltog under måndagens vid ett ministermöte i Bryssel, skriver SVT, och var en av dem som trots förbudet släppts in i landet.

– Jag tycker det är väldigt synd att det har blivit så mycket gränser i hela Europa. Huvudfrågan är ju att ha social distansering, att du tvättar händerna och att du inte går ut om du har minsta symptom, säger hon när hon upprepar den svenske statsepidemiologen Anders Tegnells coronamantran.

Belgien är inte det enda landet i Europa som stoppar svenska turister och andra resenärer på grund av coronapandemin. När de flesta EU-länder försökt få igång turistresandet under sommaren genom att öppna gränserna har Sverige lämnats utanför på grund av den stora spridningen av viruset här.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0