Beskedet: Svenskarna kommer inte kunna leva på sin pension

Publicerad 22 april 2019 kl 20.07

Inrikes. Många svenskar kommer inte kunna leva på sina pensioner i framtiden. Det hävdar branschorganisationen Svensk Försäkring i en debattartikel i Aftonbladet. "Pensionerna kommer inte räcka till oss alla", heter det. Inte ens höjd pensionsålder kommer rätta till problemet, förklarar de och förespråkar ett nytt pensionssparande.

Gilla artikeln på Facebook

Invandringen skulle rädda svenskarnas pensioner, hette det tidigare från flera politiker.

"10 miljoner! Att vår befolkning växer kraftigare än de flesta i Europa är viktigt för att säkra välfärden och pensionerna! Heja Sverige", skrev socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på Twitter 2017.

Nu slår dock branschorganisationen Svensk Försäkring fast att svenskarnas pensioner är förstörda. Många kommer inte kunna leva på den, förklarar de rakt ut i sin debattartikel.

"Trots att Pensionsgruppen höjer pensionsåldern, garantipensionen och bostadstillägget för pensionärer, kommer många inte kunna leva på sin pension. Vi föreslår ett nytt pensionssparande för låg- och medelinkomsttagare", skriver Svensk Försäkrings vd Christina Lindenius och Eva Erlandsson, senior ekonom i organisationen, i Aftonbladet.

Artikelförfattarna påpekar att Sverige är ett av få länder som inte uppmuntrar till privat pensionssparande. Men det är nu vad som måste bli verklighet för att rädda pensionerna, hävdar de. Det nya pensionssparandet ska ske också genom matchning och rikta sig särskilt till låg- och medelinkomsttagare. De uppmanar både regeringen och pensionsgruppen att införa ett sådant sparande.

Pensionsgruppen är den blocköverskridande arbetsgrupp som står bakom den så kallade pensionsöverenskommelsen (regeringspartierna och M, L, C och KD), med Annika Strandhäll som ordförande.

Så här skriver Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman Adam Marttinen på Twitter om Svensk Försäkrings besked:

"Minns ni hur löften ven i luften från Socialdemokrater, Moderater etc. 'Vi behöver en ökad invandring för att klara framtidens välfärd och pensioner'. Det blev så mycket pensionsräddning till slut så de själva fick panik. Ett oförlåtligt svek på så många sätt!"


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Nya studien: Så dog dinosaurierna. Forskare förklarar apokalyptiska händelsen i detalj.0 Plus

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0