Asylkaoset

Beslutet: "Omänskligt" att skicka asylsökare tillbaka till Ungern

Publicerad 2 mars 2016 kl 13.48

Inrikes. Asylsökare som åkt illegalt till Sverige efter att ha registrerats i Ungern ska inte längre kunna skickas tillbaka dit. Detta eftersom de riskerar "omänsklig eller förnedrande behandling" i Ungern, enligt Migrationsdomstolen.

Gilla artikeln på Facebook

Migrationsdomen dömde i dag i två mål som rör frågan. Det rör sig om en syrisk respektive en afghansk familj som har rest in i Ungern via Serbien och sedan åkt vidare därifrån till Sverige.

Migrationsverket beslutade att familjerna skulle överföras till Ungern igen i enlighet med Dublinförordningen, enligt vilken en invandrare ska söka asyl i det första EU-land han eller hon sätter sin fot i.

Men nu beslutar Migrationsdomstolen att invandrarna trots Dublinförordningen ska få stanna i Sverige. Rätten hänvisar till att Ungern i samband med asylkaoset sommaren och hösten 2015 genomförde omfattande förändringar av sitt asylmottagande.

"Dessa förändringar innebär enligt domstolens mening åsidosättanden av mänskliga rättigheter i flera avseenden och har bl.a. inneburit påskyndade asylprocesser som i praktiken innebär att i princip ingen kan erhålla internationellt skydd i Ungern. Vidare riskerar personer som kommit in i Ungern via Serbien att skickas tillbaka till de länder som har utgjort deras resväg och i slutändan riskera att hamna i det land de flytt ifrån utan att ha fått sina asylskäl prövade", skriver Migrationsdomstolen i ett pressmeddelande.

"I förlängningen innebär detta en verklig risk för dessa personer att utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling i strid mot artikel 3 i Europakonventionen."

Dagens domar innebär i praktiken ett totalstopp av överföringar till Ungern med stöd av Dublinförordningen för asylsökare som har rest in i Ungern via Serbien. Det innebär att den typen av ärenden återförvisas till Migrationsverket, som får i uppgift att avgöra om asylansökningarna ska prövas i Sverige eller i något annat EU-land.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fler är rädda för Google än för näthat

Fyra av tio känner "stor oro" för nätjättarna. Men bara en av tio känner samma oro för så kallat näthat, visar rapport.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

80-plussare nobbar tredje vaccindos

Bara hälften i Halland har nappat.. "Skyddet avtar lite snabbare om man är äldre så man behöver fylla på."0 

SVT viker sig: "Gunilla von Platen" slipper frågor om klankoppling

SVT har gett förhandsbesked.. Statliga TV-jätten "kommer inte fråga" om brorsan Edip, som är gangsteradvokat.0 

Arnstad polisanmäler Björn Söder (SD)

DN-veteranen ska "stå det onda emot".. Hänvisar till att Sverige håller på att bli ett fascistiskt land.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0