Asylkaoset

Beslutet: "Omänskligt" att skicka asylsökare tillbaka till Ungern

Publicerad 2 mars 2016 kl 13.48

Inrikes. Asylsökare som åkt illegalt till Sverige efter att ha registrerats i Ungern ska inte längre kunna skickas tillbaka dit. Detta eftersom de riskerar "omänsklig eller förnedrande behandling" i Ungern, enligt Migrationsdomstolen.

Gilla artikeln på Facebook

Migrationsdomen dömde i dag i två mål som rör frågan. Det rör sig om en syrisk respektive en afghansk familj som har rest in i Ungern via Serbien och sedan åkt vidare därifrån till Sverige.

Migrationsverket beslutade att familjerna skulle överföras till Ungern igen i enlighet med Dublinförordningen, enligt vilken en invandrare ska söka asyl i det första EU-land han eller hon sätter sin fot i.

Men nu beslutar Migrationsdomstolen att invandrarna trots Dublinförordningen ska få stanna i Sverige. Rätten hänvisar till att Ungern i samband med asylkaoset sommaren och hösten 2015 genomförde omfattande förändringar av sitt asylmottagande.

"Dessa förändringar innebär enligt domstolens mening åsidosättanden av mänskliga rättigheter i flera avseenden och har bl.a. inneburit påskyndade asylprocesser som i praktiken innebär att i princip ingen kan erhålla internationellt skydd i Ungern. Vidare riskerar personer som kommit in i Ungern via Serbien att skickas tillbaka till de länder som har utgjort deras resväg och i slutändan riskera att hamna i det land de flytt ifrån utan att ha fått sina asylskäl prövade", skriver Migrationsdomstolen i ett pressmeddelande.

"I förlängningen innebär detta en verklig risk för dessa personer att utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling i strid mot artikel 3 i Europakonventionen."

Dagens domar innebär i praktiken ett totalstopp av överföringar till Ungern med stöd av Dublinförordningen för asylsökare som har rest in i Ungern via Serbien. Det innebär att den typen av ärenden återförvisas till Migrationsverket, som får i uppgift att avgöra om asylansökningarna ska prövas i Sverige eller i något annat EU-land.


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bildt: "Obestritt" varför Estonia sjönk

Dåvarande statsministern hänvisar till den officiella förklaringen. "Gick i för hög fart i extrem sjö och bogvisiret slets av vilket vattenfyllde fartyget."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0