Asylkaoset

Beslutet: "Omänskligt" att skicka asylsökare tillbaka till Ungern

Publicerad 2 mars 2016 kl 13.48

Inrikes. Asylsökare som åkt illegalt till Sverige efter att ha registrerats i Ungern ska inte längre kunna skickas tillbaka dit. Detta eftersom de riskerar "omänsklig eller förnedrande behandling" i Ungern, enligt Migrationsdomstolen.

Gilla artikeln på Facebook

Migrationsdomen dömde i dag i två mål som rör frågan. Det rör sig om en syrisk respektive en afghansk familj som har rest in i Ungern via Serbien och sedan åkt vidare därifrån till Sverige.

Migrationsverket beslutade att familjerna skulle överföras till Ungern igen i enlighet med Dublinförordningen, enligt vilken en invandrare ska söka asyl i det första EU-land han eller hon sätter sin fot i.

Men nu beslutar Migrationsdomstolen att invandrarna trots Dublinförordningen ska få stanna i Sverige. Rätten hänvisar till att Ungern i samband med asylkaoset sommaren och hösten 2015 genomförde omfattande förändringar av sitt asylmottagande.

"Dessa förändringar innebär enligt domstolens mening åsidosättanden av mänskliga rättigheter i flera avseenden och har bl.a. inneburit påskyndade asylprocesser som i praktiken innebär att i princip ingen kan erhålla internationellt skydd i Ungern. Vidare riskerar personer som kommit in i Ungern via Serbien att skickas tillbaka till de länder som har utgjort deras resväg och i slutändan riskera att hamna i det land de flytt ifrån utan att ha fått sina asylskäl prövade", skriver Migrationsdomstolen i ett pressmeddelande.

"I förlängningen innebär detta en verklig risk för dessa personer att utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling i strid mot artikel 3 i Europakonventionen."

Dagens domar innebär i praktiken ett totalstopp av överföringar till Ungern med stöd av Dublinförordningen för asylsökare som har rest in i Ungern via Serbien. Det innebär att den typen av ärenden återförvisas till Migrationsverket, som får i uppgift att avgöra om asylansökningarna ska prövas i Sverige eller i något annat EU-land.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0