Våldet i Kristianstad

Bibliotek sönderslaget i Kristianstadsgetto

Publicerad 2 januari 2020 kl 16.47

Inrikes. Biblioteket i invandrartäta Gamlegården i Kristianstad har vandaliserats under nyårshelgen och kan därför inte hålla öppet. När det öppnar igen är oklart, enligt Kristianstadsbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Gamlegården har länge varit ett av Kristianstads värsta getton. Under nyårshelgen drabbades området av flera upplopp där så kallade ungdomar startade bränder och sköt fyrverkerier mot polisen.

Stadens politiker har tidigare belönat stöket i Gamlegården genom att bygga ett nytt utebad för 22 miljoner kronor, som är helt gratis för de boende att använda.

Detta återgäldades av invånarna genom stölder av verktyg för hundratusentals kronor redan under byggtiden. Sedan när badet var klart vandaliserades det varje natt av "ungdomar" från både Gamlegården och det närliggande gettot Österäng.

Förutom nyårshelgens kravaller blev även områdets bibliotek vandaliserat.

Förstörelsen är så pass stor att biblioteket tvingats stänga.

– Det är tråkigt det som hänt. Rutor har krossats och det är glas inne i lokalen. Rutorna måste lagas och lokalerna städas ordentligt. Små barn som kryper på golvet kan skadas. Det är glaskross på flera ställen, säger Pernilla Tomasson, biträdande bibliotekschef i Kristianstad, till Kristianstadsbladet på torsdagen.

Det är oklart när biblioteket kommer öppna igen.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0