Foto: Johan Ödmann/Pressbild

Billström: Alla kommuner ska ta emot ensamkommande

Publicerad 22 april 2012 kl 12.03

Inrikes.Den nya invandringstrenden att skicka män upp till 30 år till Sverige och kalla dem barn har slagit rot och antalet asylsökare i den kategorin är nu så stort att systemet håller på att kollapsa. För att skjuta upp kollapsen något vill migrationsminister Tobias Billström (M) tvinga kommuner kommer att ta emot asylsökare.

Gilla artikeln på Facebook

De senaste åren har en ny företeelse inom asylindustrin uppstått, nämligen att familjer från främst Afrika och arabländer skickar en av familjens män till Sverige där asyl sökes.

Tvång lösningen
Nu har så många ensamkommande illegala invandrare som uppger en ålder under 18 år kommit till Sverige att Migrationsverket har svårt att få kommuner att ta ställa upp med tillräckligt många platser, detta trots att 235 av 290 kommuner redan har avtal med Migrationsverket. Att det nuvarande systemet som riksdagens politiker skapat inte fungerar är Tobias Billström medveten om och han efterlyser därför mer tvång i asylmottagningen.

Kommuners valfrihet ska bort är tanken och migrationsminister Tobias Billström (M) vill redan under den här mandatperioden tvinga landets kommuner att ställa upp, rapporterar Ekot.

Stora kostnader
Ett argument för att ta emot ensamkommande är att "Sverige är ett rikt land". Svenska kommuner har dock redan pensionsskulder på sammanlagt 216 miljarder kronor, vilket gör nästan fyra av tio kommuner insolventa enligt god redovisningssed, meddelar DI.se.

Ensamkommande asylsökare är inte gratis för Sveriges skattebetalare. Kommunerna erhåller 60 000 kronor per asylsökare och månad, till detta tillkommer dessutom kostnader för skola, landsting, socialtjänst samt för asylsökarens gode man. Från centralt håll påpekas ofta att det är en god ekonomisk affär att ta emot asylsökare, en verklighetsbeskrivning många kommuner inte känner igen sig i. Förra året skrev Växjös kommunalråd Bo Frank (M) ett brev till regeringen där han krävde regeringen på pengar för de höga mottagningskostnaderna. Totalt uppskattar Växjö kommun att man går back 30 miljoner per år på sin asylmottagning.

Säger nej
En av de kommuner som Tobias Billström vill påtvinga ännu fler asylsökare är Katrineholm, men där är man kritisk till förslaget.

– Vi kan inte ta hela det här ansvaret. Regeringen kan inte stifta lagar och skicka med för dåligt med pengar. Vi har annat, skola och äldreomsorg, att ta ansvar för, säger Göran Dahlström till Ekot.

Riksdagen kommer att ta ställning till Tobias Billströms förslag senare i år.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Attackerades av gäng på 20-tal personer. Mobben var beväpnad med knivar, machetes, hammare, knogjärn och yxa.0 Plus

Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0