Katerina Janouch
Katerina Janouch intervjuas i tjeckisk TV.

Marcus Birro om bokbojkott mot Katerina Janouch: "Bokbålen är snart här!"

Publicerad 14 januari 2017 kl 10.55
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Bokhandeln Läslusen i Uppsala har beslutat rensa ut barnboks­författarinnan Katerina Janouchs böcker i protest mot att hon uttryckt kontroversiella politiska åsikter i en tjeckisk TV-intervju. "Bokbålen är snart här!" dundrar den borgerliga profilen Marcus Birro på sin blogg efter beskedet.

Gilla artikeln på Facebook

Den vänster­liberala barnboks­författarinnan Katerina Janouch har gjort en märklig ideologisk resa de senaste åren.

2012 rasade hon mot att relations­rådgivaren John N. Gray fick delta i underhållnings­programmet Skavlan och där hävda att det finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor:

Inför EU-valet i maj 2014 hyllade Janouch de brevbärare som slängde Sverige­demokraternas valsedlar i syfte att sabotera valet.

"Idag 14/5 stolt över Brevbärare Mot Rasism som vägrar dela ut SD:s valsedlar. Bra jobbat postiljoner!", twittrade hon i en vänster­radikal uppmaning.

Men det var då. Sedan asylkaoset slog till med full kraft och en enorm våg av invandrare från tredje världen vällt in i Sverige har den tidigare vänster­liberala debattören kommit att göra allt fler politiskt inkorrekta utspel.

I januari förra året twittrade hon ut sin ilska över de kriminella gäng från Nordafrika som härjar i flera stadskärnor i Sverige.

"Är det inbördeskrig mot det marockanska gatuslöddret på g? ... Första gången i mitt liv är jag team 'hulliganer'", skrev hon på Twitter, men plockade senare bort tweeten.

När Åhléns inför lucia förra året fick ta emot en hatstorm på grund av att man låtit en svart pojke vara utklädd till lucia i sin reklam gick Janouch till attack mot Åhléns. På sin blogg framförde hon till och med den konspiratoriska tesen att det var Åhléns själva som stod bakom de rasistiska inlägg som spreds på Facebook.

Och i måndags ställde den liberala debattören upp i en intervju med den tjeckiska TV-kanalen DVTV där hon totalsågar den mång­kulturella politiken. Janouch har själv tjeckisk bakgrund.

– Sverige brukade vara ett väldigt slutet land, en hård, torr och tråkig plats och mångkultur var en väldigt bra krydda för detta. Men om man saltar maten för mycket så blir det inte gott. Förstår du hur jag menar? säger hon i intervjun.

Hon går även till attack mot svenska politiker som hon menar är naiva och släpper in invandrare i Sverige som inte borde vara i landet.

– Titta bara på alla kriminella som kommit tillsammans med flyktingarna. Svenska politiker har absolut ingen kontroll på dem, säger hon och fortsätter:

– Många av de här invandrarna är illegala. De har inga pass. Runt 75 procent av dem är unga män. Dessa män låtsas vara barn, men de är inte barn.

När hon tillfrågas om ett antal påståenden om Sverige är korrekta, som att landet blivit en "grogrund för jihadism", är "oförmöget att hantera det växande antalet invandrare", att det i Sverige finns "55 muslimska områden som polisen är rädd att åka in i" och om det stämmer att "invandrare terroriserar Sverige", svarar hon:

– Ja, tyvärr är det sant alltihop. Jag måste säga att det är sant. Även om, såklart, de som pratar mycket om det här på Twitter kallas alarmister och pessimister. Men tyvärr är det sant alltihop, hävdar hon.

I intervjun pratar Janouch även om "många många mord" och att kvinnor blir våldtagna. Hon säger också att svenskar pratar om att beväpna sig för att skydda sig från de många kriminella invandrarna. Hon berättar att hon själv gått med i en skytteklubb för att kunna köpa vapen så hon kan försvara sig.

– Jag känner mig inte säker, säger hon.

Som reaktion mot intervjun, som uppmärksammats i svensk media, meddelade i onsdags Läslusen i Uppsala att bokhandeln plockar bort Janouchs böcker i protest.

"Någon som verkligen letar spöken är Katerina Janouch..! Det må vara så att hennes politiska åsikter inte syns i de gulliga böckerna, men min bestämda åsikt och övertygelse är att jag inte vill stödja hennes produktion på något sätt. Jag väljer istället att fylla mina hyllor med böcker vars författare inte uppmuntrar till rädsla och hat. PS, Böckerna är för barn i 2-årsåldern och finns att köpa nästan överallt, då de är mycket populära", skrev VD Eija Lietoff Schüssler i ett inlägg på Facebook som nu plockats bort.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

"Du försöker tysta debattörer som inte delar din världsbild genom att bojkotta böcker som inte har ett dugg med saken att göra. Ett patetiskt försök att samla godhetspoäng", löd en av reaktionerna. Enligt vissa medier har VD:n till och med mordhotats.

Och nu har alltså den borgerliga debattören Marcus Birro gett sig in i striden om Katerina Janouchs barnböcker.

"Katarina Janouch är jagat villebråd just nu", konstaterar han på sin blogg och fortsätter något senare i sin text: "Med detta sättet att se på kultur och författare kan ni lika backa hela vägen in i den grumliga gråzon som det här sammanhanget härstammar ifrån och starta bokbål på stadens större torg."

Han föreslår också att bokhandlarna tar bort böcker av "andra stökiga författare som orkat hålla en egen tanke i hjärta och hjärna" och räknar därefter upp August Strindberg, Karin Boye, Knut Hamsun, Gustav Fröding, Verner von Heidenstam och William Shakespeare som exempel på sådana författare.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.