Biskop Eva Brunne.

Biskop ville ersätta krucifix med pil mot Mecka

Publicerad 28 september 2015 kl 10.45

Inrikes. Eva Brunne, biskop i Stockholms stift, föreslog att man skulle ta bort ett krucifix från Sjömanskyrkan i Stockholm och ersätta det med en "indikation" på golvet som skulle peka ut riktningen mot den muslimska vallfärdsorten Mecka. Det skriver prästen Patrik Pettersson på sin blogg.

Gilla artikeln på Facebook

I inlägget erinrar sig Pettersson om ett möte han hade med Brunne tidigare i år. Den öppet homosexuella kvinnliga biskopen ska då ha föreslagit att "en indikation på golvet i Sjömanskyrkan Stockholms lilla kapell skulle kunna peka ut riktningen till Mecka och att det ganska stora krucifixet på väggen i kapellet skulle kunna bäras ut eller täckas över och så att rummet skulle bli 'tillgängligt för andra trosbekännare' ".

Patrik Pettersson är kritisk till försöken att ersätta kristna symboler med muslimska i svenska kyrkor.

"I grunden verkar det finnas en uppfattning som innebär att Jesus bokstavligen kan och ska lyftas ut ur rummet för att göra plats för andra trosbekännare när det är möjligt. Man kan fundera på varifrån en sådan teologiskt ogenomtänkt, ecklesiologiskt oansvarig och pastoralt katastrofal uppfattning kommer?" frågar han sig på bloggen.

Pär Sandberg, pressekreterare i Stockholms stift, bekräftar för Världen idag att biskop Eva Brunne haft samtal om "hur man kan möta personer från andra trosriktningar".

 


Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0