Fria Tider granskar Brå
RÖD SLAGSIDA: I de interna mejlen erkänner Brå-företrädarna att myndighetens forskargrupp präglas av en "slagsida åt det röda hållet" och att "blå forskare inte är vanliga" inom svensk kriminologi.

"Blå forskare är inte vanliga": Här mejlar Jerzy Sarnecki om vänstervridningen på Brå

Publicerad 18 januari 2017 kl 17.16

Inrikes. De hävdar själva att deras forskning om brottsutvecklingen i Sverige är seriös och opartisk. Men Fria Tiders grävgrupp har tagit del av en mejlväxling mellan kriminologen Jerzy Sarnecki och Brå-utredaren Klara Hradilova Selin där det framgår att myndighetens forskare "av naturliga skäl" har en slagsida "åt det röda hållet".
 ”Tja blåa forskare är int[e] vanliga", erkänner Sarnecki i ett av de interna mejlen.

Gilla artikeln på Facebook

© Brå

Brå:s utredare Klara Hradilova Selin, 48, bad Jerzy Sarnecki om tips om forskare som inte är vänstervridna.

I många år har Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet och sakkunnig vid Brå, flitigt intervjuats som expert i svenska medier, där han många gånger oemotsagd har fått lägga fram sina teser om att brottsligheten i Sverige bara minskar och att vissa invandrargruppers kraftiga överrepresentation vid exempelvis grova sexual- och våldsbrott kan förklaras med hjälp av "socioekonomiska faktorer".

Den 69-årige akademikern deltog i söndagens avsnitt av SVT:s "Agenda", där han hävdade att det inte fanns något behov av att kartlägga invandrares brottslighet i Sverige. I studion fanns även SD-toppen Mattias Karlsson, som kallade Sarnecki för "Bagdad Bob" och radade upp flera anmärkningsvärda utspel som kriminologen gjort i media – som när han avfärdade kriminella invandrare i Södertälje som skjutit med automatvapen mot en polisstation som "busungar" och slog fast att beteendet inte var "särskilt allvarligt".

Men trots att vissa sverigedemokrater uppenbarligen har svårt att skilja Sarneckis expertutlåtanden från vanliga vänsteråsikter hävdar kriminologen själv att han inte drivs av några som helst ideologiska motiv. Istället beskriver han sin forskning som fri från värderingar.

– När det gäller kriminologi och andra samhällsvetenskaper finns ett brett spektrum av utgångspunkter. Forskning är forskning och bra forskning är forskning som inte bygger på värderingar utan på fakta. Och det är svårt att uttala sig om andra människor men jag anser definitivt att det jag säger bygger på de vetenskapliga fakta som finns på Brå, säger Jerzy Sarnecki när Fria Tider ringer upp honom på tisdagen.

Men Fria Tider har tagit del av en mejlväxling mellan Sarnecki och Brå-utredaren Klara Hradilova Selin från våren 2016, där Sarnecki ger en helt annan bild av situationen inom sitt eget forskningsfält.

"Rent ideologiskt"
I ett av flera brev till Jerzy Sarnecki skriver Hradilova Selin att hon arbetar med en projektplan om "socialt utsatta områden" (SUO). Vid framtagandet av planen, som utmynnade i en rapport i november 2016, fick Brå problem eftersom den grupp vänsterakademiker som deltog i arbetet hade svårt att förena sina teorier med uppgifterna som lämnades av poliser och andra praktiskt inriktade yrkesgrupper, som också skulle bidra till arbetet.

I mejlet skriver Hradilova Selin att hon förgäves sökt efter kriminologer som inte är vänstervridna och konstaterar att det bland forskarna tenderar att vara "lite slagsida mot det röda hållet, av naturliga skäl".

"En relaterad fråga – börjar förstå alltmer vilket getingbo det här med SUO är rent ideologiskt. Borde vara van men det här verkar något särskilt. Jag har nu två referensgrupper, en bestående av forskare, en av 'praktiker'. Bland forskarna tenderar det vara lite slagsida mot det röda hållet, av naturliga skäl. Men det finns även andra – och där skulle jag vilja ha tips. Inte på en 'tyckare'/debattör, utan en forskande akademiker med lite 'annan' ingång, en ekonom kanske? Har du något förslag så blir jag lycklig”, skriver Hradilova-Selin.

Sarnecki lyckas i sitt svar bara nämna tre svenska forskare som möjligen inte kan beskrivas som vänster.

”Tja blåa forskare är inta vanliga men kanske någon från Malmö Högskolan Torstensson, Svensson? Cambridge Wikström han menar att moral är viktig. Jag funderar på flera”, skriver Sarnecki i svaret.

Men att mejlet skulle bevisa att Mattias Karlsson hade rätt när han anklagade Jerzy Sarnecki för att själv vara vänstervriden håller inte kriminologen med om.

– Min politiska uppfattning har inte med saken att göra eftersom det jag skriver är forskning och baserat på forskning och statistik. Det jag har framhållit i programmet och i andra sammanhang bygger inte på något sätt på mina politiska åsikter, säger Sarnecki till Fria Tider och tillägger att han är "liberal", "flykting under kommunismen" och att talet om att han skulle ha extrema vänsteråsikter är "rena dumheter".

Jag läste ett mejl som du skickade till Klara Hradilova-Selin på Brå i juni förra året. Hon bad då om tips om forskare som inte är ”åt det röda hållet” och då svarade du att ”blåa forskare är inte vanliga”. Innebär inte det svaret att du anser att det finns en slagsida åt vänster inom forskningen?
– Uppenbarligen ansåg jag det just då och gav Klara vissa råd... Om du läser det mejlet får du väl skriva om det annars så tänker jag inte kommentera. Jag är över huvud taget väldigt olustig inför samtal med dig som representerar en tidning som inte direkt är känd för objektiv journalistik... Så att... Ja, jag fick den frågan och Klara fick det svaret... Det kommer jag faktiskt inte ihåg att jag skrev men det är möjligt.

Då anser du att det finns en stor majoritet forskare som är ”röda” inom kriminologin?
– Nej det har jag inte sagt något om. Jag har tvärtom sagt att det finns forskare med olika inriktningar men det viktiga är inte om de är blåa eller gröna eller orangea för den delen utan det är viktigt hur bra forskning de bedriver. Och vi har en hel del otroligt duktiga kriminologer.

Fria Tider har utan resultat sökt Klara Hradilova Selin.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.