Fria Tider granskar Brå
Brås bedrägeriexpert Klara Hradilova Selin, 47, skriver här på Facebook om hur hon hjälper en annan SL-resenär att begå bedrägligt beteende i Skarpnäck. Hon vill inte kommentera diskussionen i Fria Tider.

Brottsförebyggare på Brå skryter om att de själva begår brott

Publicerad 4 augusti 2016 kl 17.33

Inrikes. Flera statligt anställda utredare på Brottsförebyggande rådet, Brå, skryter på Facebook om att de har satt i system att planka i Stockholms kollektivtrafik.
– Vi får titta lite på det och se vad det här är för någonting, säger Erik Grevholm, tillförordnad generaldirektör på myndigheten, till Fria Tider.

Dela artikeln

Utredaren Klara Hradilova Selin på Brottsförebyggande rådet lyfts ofta fram som expert i media. Så sent som igår fick hon uppmärksamhet när hon i en artikel i Expressen påstod att det ökade antalet anmälda sexbrott på festivaler inte har något med invandringen att göra.

47-åringen uppger sig vara "involverad i en kartläggning av bedrägeribrottsligheten i Sverige". Men på Facebook beskriver samma byråkrat i en lång rad inlägg hur hon och andra anställda brottsförebyggare på myndigheten har satt i system att planka i kollektivtrafiken – ett brott som faller under rubriceringen bedrägligt beteende.

I en diskussion på Facebook med en annan Brå-utredare och ytterligare en person som tidigare varit anställd på Brå beklagar Klara Hradilova Selin år 2014 att hon åkt fast för att ha plankat. Hon länkar också till den vänsterextrema organisationen Planka.nu.

"Aj då. Du kör väl med ett laddat klippkort i fickan, så att du kan skylla på att spärren inte uppfattade att du drog det vid inpassering? Har funkat för mig", tipsar den manlige utredaren, som än idag är anställd på Brå.

Hradilova Selin svarar:

"När jag närmar mig spärren, har jag ändå sällskap av en liten farbror. Tänker - han tar mig genom! Men uppenbarligen har han samma plan med mig. Så vi står utanför ingången, han röker, jag surfar i mobilen å tillsammans väntar vi på nån tredje som aldrig kommer... Efter ca 10 min ger jag upp, och vi båda får passera på min reskassa. Detta känns alltmer politiskt å angeläget! Välkommen tillbaka till Brå, förresten!"

Brås generaldirektör Erik Wennerström gick på semester i morse. Hans ersättare Erik Grevholm är först tyst en lång stund i luren när Fria Tider frågar om han känner till medarbetarnas plankande.

– Nja, jag har ju hört idag att det pratas om det men det är inget som jag känner närmare till, säger han.

Är det någonting som du tänker utreda?
– Jag vet inte riktigt vad det är som skulle utredas.

Det är flera anställda som skriver på Facebook att de plankar och begår brott.
– Det är lite svårt att förhålla sig till det folk skriver på nätet för det är ganska komplicerade härvor, vem som skrivit vad och så vidare. Men är det så att det begås brott och det kommer fram och folk blir åtalade och de är anställda på Brå så är det givetvis vårt ansvar som arbetsgivare att titta på det och värdera det.

De uppger ju själva att de begår brott. Ska man inte ta dem på orden då?
– Du säger att de uppmanar till att begå brott men det är inte någonting som jag känner till.

Om du skulle komma fram till att det är så, skulle du vidta åtgärder?
– Ja, det får man väl titta på då, vad det handlar om och vad det är för typ av brottslighet och om det är riktig brottslighet som är åtalbar. Det beror ju helt på vad det är.

Kommer du alltså att utreda det här?
– Det kan tänkas, vi får titta lite på det och se vad det här är för någonting. Men det vill jag göra i lugn och ro först innan jag uttalar mig om vad det här kan vara och vad det egentligen är och vad det är som har hänt, säger Erik Grevholm.

När Fria Tider nådde Klara Hradilova Selin ville hon inte ge någon kommentar.

– Jag är på semester utomlands nu. Jag kan kommentera när jag är tillbaka på arbetet, förklarade hon.


Nyheter från förstasidan

Bidragsfuskande ministern ska stoppa bidragsfusk

"Nu blir det enkelt att komma åt fusket". Försäkringskassan ska få hjälp kontrollera det utbredda så kallade VAB-fusket.0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.