KRAV FÖR VISSA: En nyanländ invandrare kan köra utan körkort så länge han påstår att han har ett i hemlandet – även om han vägrar att eftersända för en kopia, enligt Blekinge tingsrätts dom.

Fritt fram för körkortslösa invandrare "köra bil utan straff"

  • Man, 22, stoppades av trafikpolis – hade "tappat" utländskt körkort
  • Vägrar beställa kopia från hemlandet – åklagaren tror att han bluffar
  • Frias ändå – hade gett fängelse eller böter för svenskar
Publicerad 22 januari 2016 kl 05.11

Inrikes. I en uppseende­väck­ande dom i Blekinge tingsrätt frias en 22-årig invandrare för olovlig körning efter att ha kört utan körkort och påstått att han har ett borttappat utländskt körkort, trots att han vägrat att bevisa det. Enligt Sveriges Radio innebär det i praktiken att nyanlända invandrare kan "köra bil utan körkort".
– Det är ju mindre bra. Man kan ju undra var bevisbördan ligger egentligen, för det står ju ganska uttryckligen i körkortslagen att körkort ska medföras, säger trafikpolisen Stefan Palm till SR.

Dela artikeln

FAKTA: Så lyder lagen – för svenskar

Lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott 

3 § För någon uppsåtligen körkortspliktigt fordon utan att vara berättigad att föra sådant fordon, dömes för olovlig körning till böter. Har han tidigare innehaft körkort som blivit återkallat eller har brottet skett vanemässigt eller är det eljest att anse som grovt, må dömas till fängelse i högst sex månader.

Körkortslag (1998:488)

15 § Den som kör ett fordon som avses i 2 kap. 1 § ska ha med sig 1. körkortet, eller 2. om körkortet efter utfärdande ännu inte har lämnats ut och färden äger rum inom två månader från och med den dag då det utfärdades, en handling som styrker förarens identitet. Körkortet eller identitetshandlingen ska överlämnas för kontroll om en bilinspektör eller en polisman begär det.

Krav på svenskt körkort gäller för den som varit folkbokförd i landet i ett år och inte är medborgare inom EES. Bosnien är inte med i EES och ett bosniskt körkort kräver medföljande översättning för att vara giltigt i Sverige.

FAKTA: Kostnad för körkort

Enligt testfakta.se kostar det runt 21 000 kronor i medel för en svensk att ta ett körkort, med avgifter, uppkörning och körlektioner inräknade. Om man kör upp "privat", det vill säga utan att ta körlektioner hos en körskolelärare, landar priset på runt 11 000 kronor.

Det var i september förra året som en 22-årig man från Bosnien boende i Kallinge körde en bil i riktning mot Karlskrona i en väns fars bil för att gå på krogen. Av någon anledning stoppades bilen av polis och då 22-åringen inte kunde bevisa att han hade körkort åtalades han för olovlig körning.

"[Mannen] har kört personbil utan att ha rätt till det. Det hände den 12 september 2015 på Österleden, Karlskrona kommun. [Mannen] begick gärningen med uppsåt", skriver assistentåklagaren Stina Brindmark i sin stämningsansökan till Blekinge tingsrätt.

"Tappade bort" kortet – vägrar begära nytt

I polisförhör säger 22-åringen att han tappade sitt körkort för nio månader sedan när han kom till Sverige. Han uppger att polisen ville att "han skulle ordna en kopia av sitt bosniska körkort" men att han inte vill göra detta, på grund av att han "har problem i Bosnien och kan därför inte ordna en kopia förrän det är lugnt igen" och att han "inte får berätta" att han är i Sverige.

Mannen erkänner att han kört bil utan att kunna visa att han har giltig behörighet att framföra fordonet men nekar till brott. Blekinge tingsrätt valde att fria honom för olovlig körning eftersom åklagarens utdrag ur den svenska körkortsregistret inte bevisade att mannen inte hade ett giltigt bosniskt körkort.

Skattebetalarna ska amortera invandrarnas CSN-lån

Alla fyra domarna var eniga i beslutet att det är upp till åklagaren att bevisa att en invandrare som påstår sig ha tappat bort ett giltigt körkort och inte heller vill kontakta myndigheterna i hemlandet för att erhålla ett nytt körkort, faktiskt inte har körkort.

"Enligt tingsrättens mening kan [mannens] uppgifter angående att han innehar ett bosniskt körkort inte lämnas utan avseende. Åklagaren har i målet inte lagt fram någon motbevisning i denna del. Tingsrätten finner därmed att det inte är bevisat att [mannen] saknade behörighet att framföra fordonet", står det i rättens dom.

Polisen: Invandrare utan körkort stort problem

Polisens utredare i Karlskrona Helena Renberg säger att hon har ett trettiotal liknande fall på sitt bord.

– Finns det inga register i det land där man hävdar att körkortet är taget är det väldigt svårt, säger hon till SR.

Eftersom den som inte är folkbokförd i Sverige inte heller behöver ett svenskt körkort kan en invandrare från ett land utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) köra bil utan att ha tagit ett körkort så länge personen hittar på en trovärdig berättelse om att han har det. 

När en person blir folkbokförd i Sverige har man ett år på sig att ordna svenskt körkort. Vilket enligt SR innebär att till exempel en asylsökande invandrare "under en asylprocess som tar ett och ett halvt år och med det året lagen tillåter, i praktiken kan köra bil utan körkort i två och ett halvt år" utan att kunna stoppas av rättsväsendet.

Om en invandrare aldrig blir folkbokförd i Sverige, skulle det innebära att han aldrig behöver ta körkort, så länge han påstår att han har ett. 

Trafikpolis mycket kritisk

Trafikpolisen Stefan Palm i Blekinge är kritisk och säger till SR att tingsrättens tolkning av lagen "är mindre bra" och han menar att bevisbördan borde ligga på den som påstår sig ha körkort, inte tvärt om och att körkort hur som helst alltid måste medföras.

– Kan man inte bevisa att man inte har något körkort så kanske man får lugna sig med att köra bil?, säger han till SR.

Också på internet är kritiken mot tingsrättens lagtolkning hård.

"Nu är det alltså fritt fram att som 'papperslös' hävda att man har minsann körkort från annat land, men man har tappat det. Bara att tuta och köra. Fantastiskt! Sverige blir mer och mer laglöst. Systemet är inte alls anpassat till verkligheten. Naiva Sverige fortsätter att leverera", skriver skribenten Osiris på Flashback.

"Grattis alla körkortslösa svenskar. Skriv er utomlands flytta tillbaka och ni har i alla fall ett år på er att köra utan körkort", skriver en annan.

"Ja, att icke-svenskar har en gräddfil när det kommer till att få körkort på skattebetalarnas bekostnad är inte nytt, men att de inte ens skulle behöva ett är att ta det hela ett steg längre", skriver en tredje och hänvisar till bland annat Laholms och Kramfors kommuns beslut att skattesubventionera invandrares körkort.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ökad press på Biden – som nu har fått covid

Allt fler partikollegor kräver att han kliver åt sidan. Öppnade inför coronabeskedet för att hoppa av vid "medicinskt tillstånd".0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.