HÅNFLINAR: Den ene gärningsmannen, till höger, flinade mot kameran när polisen grep honom. Till vänster: Jonas Serneholt utanför tingsrätten.

Blinde Jonas, 46, åtalas för invandringskritik efter att hans son förnedringsrånats

Publicerad 13 december 2021 kl 17.09

Lag & Rätt. Efter att hans son utsatts för en grov misshandel av ett invandrargäng skrev Jonas Serneholt – som är blind – av sig på Facebook. Bland annat skrev han att förövarna var "drägg" som borde utvisas. Nu står Jonas själv står åtalad för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp – efter att ha anmälts av den ene förövarens familj, rapporterar Exakt24.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Några av sonens skador efter den grova misshandeln.

– Det har varit en surrealistisk upplevelse från början till slut, sade Jonas Serneholt, 46, till Exakt24 i samband med att han ställdes inför rätta vid Attunda tingsrätt förra veckan.

Han fortsatte:

– Det är overkligt att rättsväsendet valt att ställa mig inför rättsligt skrank för det här. Rättsväsendet skyddar på det viset inte alls de utsatta brottsoffren. Det känns som om de vill tillgodose förövarnas och deras anhörigas intressen.

Det hela började den 19 oktober 2019, när Jonas Serneholts då 15-årige son blev brutalt överfallen av ett invandrargäng i närheten av Viksjöskolan i Järfälla.

Han blev misshandlad med ett stort antal sparkar och slag mot sin kropp och sitt huvud. I samband med misshandeln kastades också hans mobiltelefon mot en vägg så att den gick sönder.

Sonen berättade efteråt att det var totalt sex personer som deltog i brotten, varav en endast medverkade via telefon genom att ge instruktioner som "knäck hans näsa" och liknande.

Efteråt hotade gänget att döda 15-åringen om han gick till polisen.

– Kommer det här fram kommer vi döda dig, din mamma, pappa, syster, alla i din släkt. Du vet inte vad vi är kapabla till, fick han höra.

– Från och med nu är du vår bitch. Säger vi att du ska sno en motorcykel, ge oss pengar eller sälja droger har du inget att säga emot, vi kommer döda din familj då, fortsatte gänget, enligt domen.

Läs också: Förnedringsrånades i sex timmar – dömdes själv för hets mot folkgrupp

Ett par veckor senare dök en av gärningsmännen upp på en innebandycup som 15-åringen deltog i och satte sig och stirrade hotfullt på hans mamma – något som hon upplevde som mycket obehagligt.

I januari 2020 dömdes fyra invandrare för inblandning i attacken. Tre dömdes för bland annat grov misshandel och den fjärde, som hade eggat på de andra via telefon, för medhjälp till grov misshandel. Av det tre som dömdes för grov misshandel fick en man i 20-årsåldern ett år och tre månaders fängelse. De övriga två kom undan med ungdomsvård med hänvisning till att de var under 18 år vid brottstillfället.

Jonas Serneholt skakades hårt av det som sonen drabbats av. Trots att han är helt blind har han olika hjälpmedel som gör att han bland annat kan använda sociala medier som Facebook.

Efter att domen föll mot gängmedlemmarna kommenterade Jonas händelsen i Facebookgruppen "Varning Järfälla", en medborgargrupp som kartlägger brottsligheten i området.

Efter att ha skrivit en rad arga kommentar där han bland annat kritiserade den svenska regeringens kriminal- och invandringspolitik, och uppmanade till utvisning av kriminella invandrare, polisanmäldes han för hets mot folkgrupp. Bakom anmälan stod familjen till en av dem som dömts för inblandning i den grova misshandeln.

– Det förstärkte den surrealistiska känslan att rättsväsendet valde att gå vidare med anmälan utan att ta reda på vilken bottenplatta som fanns. Vad som låg till grund för att kommentarerna skrevs, vem som hade anmält mig och vilket intresse den som anmälde mig hade av att anmäla mig, och så vidare, säger Jonas Serneholt.

Åklagaren Kevin Öksuz valde tidigare i år att väcka åtal mot Jonas Sernholt för "hets mot folkgrupp". I utredningen fick han hjälp av vänsterextrema Näthatsgranskaren.

Enligt Öksuz har den blinde 46-åringen gjort sig skyldig till brottet "hets mot folkgrupp". Bland annat genom att peka ut invandrare som kriminella och uppmana till att starta medborgargarden för att hålla "invandrardrägg" i schack.

Åklagaren påstår bland annat att Jonas Serneholt skrivit att det "endast är invandrarungdomar av mellanöstern/nordafrikansk bakgrund som begår brott" samt att "man ska spärra in" kriminella invandrare och skicka hem dem.

Domen väntas falla senare i veckan. Åklagaren har yrkat att Jonas Serneholt ska dömas till villkorlig dom och böter.


Nyheter från förstasidan

Bah Kuhnke nobbad som EU-talman efter rasistattack

MP-profilen fick rungande nej av Europaparlamentet. Anklagade ledamöterna för att vilja skicka ut henne ur Europa.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.