BMW, lyxbåtklubb, furstar och schweizisk bank betalar för Gretas Amerikaresa

Publicerad 31 juli 2019 kl 21.44

Inrikes. Greta Thunbergs planerade seglats till USA får kritik efter att det kommit fram att resan sponsras av bland andra biljätten BMW och en av världens lyxigaste båtklubbar. Nu lovar greta att sponsorernas logotyper ska tas bort från båten.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i måndags som Greta Thunberg, 16, meddelade att hon ska segla till USA för att delta i klimatmöten på andra sidan Atlanten senare i år.

"Goda nyheter! Jag har erbjudits en åktur på den stora tävlingsbåten Malizia II. Vi kommer att segla över Atlanten från Storbritannien till New York i mitten av augusti", skrev hon på Twitter.

Franska medier har dock uppmärksammat de kopplingar som Malizia II har till storföretag och bankväsendet. Båten visade sig bland annat vara sponsrad av biljätten BMW.

Bland de andra sponsorerna finns Monaco Yacht Club, en exklusiv båtklubb i Monaco som beskrivs som en av världens lyxigaste och som grundades av prins Ranier III av Monaco. Ordförande i klubben är fursten Albert II av Monaco.

Ytterligare en sponsor är den exklusiva schweiziska bankgruppen EFG, som har kontor i skatteparadis som har svartlistats av EU, rapporterar Svenska Dagbladet.

Båten som Greta ska åka med, Malizia II, ägs av den monegaskiska kungafamiljen.

Twitter bemöter 16-åringen kritiken genom att bedyra att alla kommersiella logotyper från sponsorerna avlägsnas innan resan äger rum.

"Inga pengar eller framtida betalningar är involverade. De erbjöd mig en gratis resa eftersom de stöder min sak", skriver Greta.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0