Bonnier och demokratin
Kulturskribenten Johan Anderberg är kritisk till de brittiska väljarnas val. Carl-Johan Bonnier är styrelseordförande för Bonnier.

Bonnier fortsätter kampen mot demokratiskt utfall – ”Brexit var väljarnas fel”

Publicerad 30 juni 2016 kl 11.44

Inrikes. Medieimperiet Bonnier intensifierar kampen mot resultatet i den brittiska EU-folkomröstningen. Efter att Bonniers båda morgontidningar attackerat folkomröstningens resultat följer nu Expressen efter.

Gilla artikeln på Facebook

Under gårdagen levererade morgontidningen DN och affärstidningen Dagens Industri, som båda är Bonnierägda, attacker mot britternas beslut att lämna EU.

”Att vända sig direkt till väljarna är särskilt problematiskt i just den typ av konstitutionella frågor där det oftast sker”, menade DN.

Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson hävdade å sin sida att ”de demokratiska ambitionerna i internationella samarbeten som EU bör minskas".

Hans slutsats efter ”Brexit” var att ”den centrala frågan nu bör inte vara hur folket ska få mer makt i EU utan hur EU, i likhet med medlemsländerna, ska skyddas från plötslig folkmakt”.

Idag vill Bonnierkvällstidningen Expressen inte vara sämre. I en artikel som publicerades i den vänsterliberala tidningen skriver kulturskribenten Johan Anderberg att ”lite sunt folkförakt” är på sin plats.

”Möjligen var det fel att de fick rösta, möjligen var de duperade av främlingsfientliga krafter”, spekulerar han om de brittiska väljarna innan han slår fast att ”Brexit var väljarnas fel”.

Han vänder sig mot påståendet om att väljarföraktet skulle vara elitism: ”Varför skulle det vara elitistiskt att hävda att väljarkåren ibland har fel? Hela vårt demokratiska system bygger trots allt på vetskapen om att folket inte kan betros med vad som helst”, avslutar Anderberg.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.