Bonnier och demokratin
Thomas Mattsson.

Mattsson: Rätt av media tysta brexit-anhängare

Publicerad 4 juli 2016 kl 14.33

Media. Det var rätt av medierna att vinkla rapporteringen om EU-folkomröstningen i Storbritannien till stanna-sidans fördel, enligt Bonnier-tidningen Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.
"Rena rama sveket mot den oberoende granskande journalistiken”, skriver han om kritiken mot att utträdessidan inte fått komma till tals.

Gilla artikeln på Facebook

© Facebook.

Peter Santesson är opinionschef på Demoskop och kritisk till medievinklingen om "Brexit".

Enligt Sveriges Radios program Medierna har vinklingen i svenska nyhetsmedier varit kraftig till förmån för stanna-sidan i den brittiska folkomröstningen. Omkring hälften av alla som fick uttala sig i SVT:s Rapport, SR:s Ekot och Dagens Nyheter dagarna kring folkomröstningen var negativa till ”Brexit”, enligt Mediernas granskning. Bara en fjärdedel var positiva.

Ett fåtal kritiska röster
Ett fåtal svenska journalister håller med om att vinklingen är problematisk. Till Medierna säger den socialdemokratiska journalisten Lotta Gröning att ”det var en sida av saken, rena skräckpropagandan” om den ensidiga brexitb-bevakningen i svenska medier.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg instämmer:

”Det har inte gått att höra skillnad på nyhetsrapporteringen, de så kallade experterna, parlamentarikerna och EU-etablissemanget. Varje gång man öppnat en tidning, slagit på radion eller knäppt på teven har det varit som att bevittna en gruppgalenskap där alla imiterar varandra”, skrev hon dagarna efter folkomröstningen.

Även från borgerligt håll har det förekommit viss kritik. På sin Facebooksida skrev Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, att han ”störs av det helt ogenerat partiska perspektivet på nyhetsplats”. Santessons inlägg ackompanjeras av en bild på ett uppslag ur DN som vänder sig mot resultatet i folkomröstningen.

Mattsson: ”Nationalistisk skrämselpropaganda”
Men en som inte håller med kritikerna är Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. På sin blogg skriver han att det hade varit fel med en balanserad rapportering där även perspektiv från majoriteten av väljarna fördes fram:

”Jag tycker att den brittiska diskussionen om ’opartiskhet’ i etermedia, fritt översatt till att ’båda-sidor-ska-få-höras-och-synas-lika-mycket’, är rena rama sveket mot den oberoende granskande journalistiken”, skriver den 44-årige medieprofilen och fortsätter ”man ju knappast kan likställa populister som i en folkomröstningskampanj ljuger vitt och brett om problemen med EU med alla de experter, akademiker och ett helt ekonomiskt och politiskt etablissemang som snarast samfällt dömer ut den nationalistiska skrämselpropagandan”.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Tulsi Gabbard förklarar krig mot Hillary och etablissemanget

Presidentkandidaten lovar "ta tillbaka vårt land från den korrupta eliten". Anklagar Clinton och hennes "rika vänner" för att ligga bakom smutskastningskampanj.0 

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.