Borlänge-somalier utvisas för flickvåldtäkt i park

Publicerad 26 januari 2024 kl 12.26

Efterlyst. Abdirahman Mohamoud, 26, döms till fängelse och utvisning för att ha överfallit och våldtagit en 14-årig flicka i en park i Borlänge. Somaliern ansökte nyligen om extra bidrag för att åka på semester till landet han flytt från.

Dela artikeln

Flickan hade i augusti 2023 varit på en fest och befann sig ensam i parken när Abdirahman Mohamoud dök upp och våldtog henne.

Falu tingsrätt skriver i sin dom att det "i praktiken är fråga om en överfallsvåldtäkt".

Enligt Expressen beviljades 26-åringen år 2014 permanent uppehållstillstånd och flyktingstatus. Trots detta ansökte han förra året om extra bidrag för åka på ett besök till hemlandet Somalia, som han påstår sig ha flytt från. Begäran avslogs av Migrationsverket.

Tingsrätten dömde förra veckan Abdirahman Mohamoud för våldtäkt mot barn, missbruk av urkund och folkbokföringsbrott. De senare brotten begicks genom att han hade använt en annan persons ID-kort samt angett en felaktig adress.

Straffet landade fyra år och sex månaders fängelse samt utvisning.

"Tingsrätten kan konstatera att Abdirahman Ahmed Mohamoud har vistats länge i Sverige, men att han ändå har svag anknytning hit. Han har endast en bror i Sverige och han har inte förmått etablera sig här", står det i domen.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.