Asylkaoset

Bostadsbrist i fyra av fem kommuner

Publicerad 9 maj 2016 kl 14.44

Inrikes. Antalet kommuner som rapporterar att det råder underskott på bostäder ökar kraftigt efter asylkaoset förra året. De som drabbas värst är äldre och ungdomar, visar Boverkets överblick över bostadsmarknadsläget.

Gilla artikeln på Facebook

I bostadsmarknadsenkäten bedömer hela 240 av de 290 kommunerna att det råder underskott på bostäder, vilket är drygt 30 procent fler än förra året.

Förändringen beror enligt Boverket mycket på att befolkningen har vuxit snabbt och förväntas öka även de närmaste åren på grund av asylinvandringen från tredje världen.

Situationen är särskilt ansträngd för de som är nya på bostadsmarknaden, det vill säga unga och så kallade nyanlända. Men även äldre som vill flytta till en mer tillgänglig bostad har problem att hitta boende, enligt rapporten.

Hela 272, eller 94 procent, av landets kommuner bedömer att det finns underskott på bostäder för nyanlända. Kommunerna återfinns i alla kommungrupper, såväl storstadsregioner som i grupper med mindre folkmängd.

Ungdomars svårigheter på bostadsmarknaden har samtidigt förvärrats ytterligare, med 245 kommuner som uppger att det råder underskott på bostäder jämfört med 219 i förra årets enkät.


Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0