Asylkaoset

Bostadsbrist i fyra av fem kommuner

Publicerad 9 maj 2016 kl 14.44

Inrikes. Antalet kommuner som rapporterar att det råder underskott på bostäder ökar kraftigt efter asylkaoset förra året. De som drabbas värst är äldre och ungdomar, visar Boverkets överblick över bostadsmarknadsläget.

Gilla artikeln på Facebook

I bostadsmarknadsenkäten bedömer hela 240 av de 290 kommunerna att det råder underskott på bostäder, vilket är drygt 30 procent fler än förra året.

Förändringen beror enligt Boverket mycket på att befolkningen har vuxit snabbt och förväntas öka även de närmaste åren på grund av asylinvandringen från tredje världen.

Situationen är särskilt ansträngd för de som är nya på bostadsmarknaden, det vill säga unga och så kallade nyanlända. Men även äldre som vill flytta till en mer tillgänglig bostad har problem att hitta boende, enligt rapporten.

Hela 272, eller 94 procent, av landets kommuner bedömer att det finns underskott på bostäder för nyanlända. Kommunerna återfinns i alla kommungrupper, såväl storstadsregioner som i grupper med mindre folkmängd.

Ungdomars svårigheter på bostadsmarknaden har samtidigt förvärrats ytterligare, med 245 kommuner som uppger att det råder underskott på bostäder jämfört med 219 i förra årets enkät.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0