Bostadsbubblan
Nybygget "Svea fanfar" i Stockholm.

Bostadspriser i Stockholm faller mer än på åtta år

Publicerad 17 juni 2016 kl 10.26

Inrikes. För första gången sedan finanskrisen 2008 sjunker priset på bostadsrätter i Stockholm. Även villapriser sjunker i huvudstaden. Men i resten av landet fortsätter prisstegringen.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt företaget Valeguards så kallade HOX index sjönk priserna på bostadsrätter i Stockholm med 2,7 procent under maj månad. Det är första gången på åtta år som bopriserna backar. Vänsterliberala DN spekulerar i att det nyligen införda amorteringskravet kan ha påverkat bostadspriserna. Men erkänner samtidigt att ”tecken på en inbromsning [av priserna] funnits sedan i höstas”.

HOX indexet fungerar så att de mäter underliggande förändringar på bostadsmarknaden och påverkas inte av att det exempelvis säljs ovanligt många dyra lägenheter under en månad.

Prisfallet på Stockholms bostadsrättsmarknad drar med sig riket som helhet. I Sveriges två andra större städer fortsätter däremot prisrusningen. I Göteborg har en bostadsrätt i genomsnitt blivit 12,2 procent dyrare det senaste året och i invandrartäta Malmö kostar en lägenhet nästan 15 procent mer idag än för 12 månader sedan.

Internationella bedömare har länge varit oroade över bolåneexplosionen i Sverige. Under sin tid som finansminister fick Anders Borg (M) vid flera tillfällen kritik från IMF för att bolånebubblan tilläts växa. Borg har sedermera erkänt att det finns ”bubbelliknande tendenser” på den svenska bostadsmarknaden, men först efter att han själv avgått som finansminister.

För drygt två veckor sedan varnade Riksbanken för att svenskarnas höga skuldsättning börjar bli ett ”mycket allvarligt” problem. Riksbankschefen Stefan Ingves menade att de svenska storbankerna inte längre kan beskrivas som affärsbanker utan som bolånebanker.

Men den finlandssvenske bankmannen har själv gjort mycket litet för att dämpa lånefesten. Riksbanken har sedan oktober 2014 hållit reporäntan, som indirekt styr alla andra räntor, under noll. Just nu ligger reporäntan på -0,50 procent.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.