Bostadsbubblan

Bostadspriserna fortsatte falla i december

Publicerad 3 januari 2024 kl 08.54

Ekonomi. Bostadspriserna föll med 1,5 procent i december i Sverige som helhet. Det innebär att priserna nu har sjunkit i fyra månader i rad. Räknar man med inflationen är lägenhetspriserna nu på sin lägsta nivå sedan 2015.

Dela artikeln

Lägenhetspriserna föll med 1,7 procent och villapriserna med 1,4 procent, enligt SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för december.

Med beaktande av bland annat säsongspåverkan indikerar trenden fortsatt fallande priser på både lägenheter och villor, enligt SBAB.

Sedan bostadspriserna stod som högst våren 2022 har de fallit med sammanlagt 16 procent; lägenhetspriserna med knappt 12 procent och villapriserna med drygt 18 procent. Summeras prisfallet för helåret 2023 så stannande det dock vid måttliga 0,8 procent tack vare en stark vår.

Tar man hänsyn till inflationen får man dock gå tillbaka ända till 2015 för att hitta lika låga reala priser på lägenheter och till 2016 för villor.

Snart väntas priserna dock börja öka igen. I sin senaste prognos över bostadsmarknaden spår SBAB att bostadspriserna kommer att stiga med runt 2 procent i år och sedan med omkring 5 procent vardera de därpå följande två åren.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.