Bostadsbubblan

Bostadspriserna rasar – "på bred front"

Publicerad 20 december 2017 kl 19.20

Inrikes. Nu faller priserna på svenska bostadsrätter snabbare än efter Lehman-kraschen 2007. Och den kraftiga prisnedgången kommer att hålla i sig, enligt bedömare.

Dela artikeln

– 2017 kommer sannolikt bli ihågkommet som året då bostadsyran kom av sig. Efter prisuppgångar på 65 procent på bostadsrätter de senaste fem åren faller nu bostadspriserna på bred front, säger Staffan Tell, talesperson på bostadssajten Hemnet.

Enligt Hemnet var utbudet av bostadsrätter i början av december 68 procent högre än vid samma tidpunkt förra året och motsvarande siffra för villor var 18 procent.

Svensk mäklarstatistiks prognos visar samtidigt att prisraset på bostadsrätter går snabbare nu än det gjorde efter Lehman-kraschen åren 2007 och 2008, rapporterar Dagens Industri.

Hemnets köparbarometer visar att pessimismen bland bostadsköparna har ökat kraftigt under hösten 2017. I september trodde 38 procent på stigande bostadspriser och 17 procent trodde på sjunkande bostadspriser. I december hade andelen som trodde på stigande priser halverats (18 procent) och andelen som trodde på sjunkande priser mer än fördubblats (44 procent).

Bara under perioden augusti till november 2017 gjordes 4.379 prissänkningar av bostadsrätter på Hemnet. Det var en ökning med 233 procent jämfört med samma period 2016. Men trots ökningen av antalet prissänkningar vittnar många mäklare om att köpare och säljare har svårt att mötas prismässigt. I november låg det genomsnittliga utropspriset för bostadsrätter 6 procent högre än motsvarande månad förra året. Detta trots att Mäklarstatistik siffror vittnar om att prisnivån för bostadsrätter i november ligger lägre jämfört med förra året.

– Vår data över utbud, antal prissänkningar och bostadsköparnas förväntningar tyder på att lågtrycket på bostadsmarknaden kommer att hålla i sig en tid framöver, säger Staffan Tell.


Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.