Bostadspriserna steg för tredje månaden i rad

Publicerad 2 april 2024 kl 16.56

Ekonomi. Bostadspriserna steg med 1,9 procent i mars i Sverige som helhet. Det var tredje månaden i rad med stigande priser, men trenden är inte tydlig på grund av den normala säsongspåverkan.

Dela artikeln

Enligt SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för mars steg lägenhetspriserna med 1,2 procent och villapriserna med 2,2 procent.

För första gången sedan årsskiftet uppvisar nu också den underliggande trenden en lite mer tydlig uppgång..

– Bostadspriserna har nu stigit tre månader i rad och med sammanlagt drygt 4 procent sedan årsskiftet. Möjligen kan man nu ana ett litet trendbrott då vi även ser en svag uppgång i den underliggande trenden, alltså när man justerar prisuppgången för hur mycket priserna normalt brukar ändras vid denna tidpunkt på året och andra tillfälliga effekter, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressutskick.

Han fortsätter:

– Det blir nu intressant att följa utvecklingen kommande månader där den normala säsongspåverkan blir allt svagare och där det finns faktorer som talar för att priserna kan gå åt lite olika håll. Ett historiskt mycket stort utbud talar å ena sidan för en dämpad prisutveckling. En längre period med lägre omsättning än normalt och därmed ett visst uppdämt behov av att byta bostad pekar dock mot lite bättre snurr uppåt i priserna.


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.