Bostadsbubblan

Bostadsrätternas priser fortsätter uppåt i kronor

Publicerad 8 maj 2023 kl 15.57

Ekonomi. Bostadsrättspriserna i Sverige stiger – för tredje månaden i rad. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Dela artikeln

I april steg bostadsrättspriserna i Sverige med 1 procent och har nu ökat med 4 procent de senaste tre månaderna.

Villapriserna i riket låg stilla den senaste månaden, men fortsätter stiga i Stockholm och Malmö. Priserna på fritidshus i Sverige backar på nytt.

– Mycket tyder på att vi nu närmar oss slutet av räntehöjningarna, vilket ökar tryggheten hos de som ska köpa ny bostad. Vi väntar vi oss att antalet bostadsaffärer ökar successivt under resten av året, eftersom det nu blir enklare att planera sin boendeekonomi, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressutskick.

I Stor-Göteborg, Stor-Malmö och centrala Malmö steg bostadsrättspriserna med 2 procent i april, medan de i Stor-Stockholm och centrala Göteborg ökade med 1 procent. I centrala Stockholm låg priserna stilla den senaste månaden. I riket som helhet visar bostadsrättspriserna en uppgång med 1 procent i april och har nu ökat med 4 procent de senaste tre månaderna.

– Vår bedömning är att det största prisfallet ligger bakom oss och att läget på bostadsmarknaden stabiliseras under försommaren. Efter ett år med stigande räntor, ett kraftigt prisfall och därför olika bilder av bostädernas värde har nu köpare och säljare åter lättare att mötas prismässigt, säger Marcus Svanberg.

I Stor-Stockholm och Stor-Malmö ökade villapriserna med 1 procent i april, medan de förblev oförändrade i Stor-Göteborg. Även villapriserna i riket låg stilla den senaste månaden. På årsbasis har villapriserna nu backat med 13 procent.

Under de senaste månaderna har fritidshuspriserna succesivt mattats av och visar nu att priserna minskar med 4 procent på årsbasis.

– Under början av året har det funnits osäkerhet hos både köpare och säljare, vilket gjort att betydligt färre bostäder än vanligt hittills bytt ägare. Även om oron för höga elpriser och inflationen har avtagit något kan priserna fortsätta att sjunka ytterligare om konjunkturen försämras, säger Marcus Svanberg.Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.