Korruption
Sjukvårdsområdet valde själv ut en liten exklusiv skara företag som fick vara med i upphandlingen på 9,9 miljoner kronor.

Böter för olagliga vårdinköp i Stockholm

Publicerad 9 april 2023 kl 12.00

Inrikes. Konkurrensverket drar Stockholms läns sjukvårdsområde inför domstol och kräver att sjukvårdsområdet ska betala 770.000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en olaglig så kallad direktupphandling.

Dela artikeln

Stockholms läns sjukvårdsområde valde själv vilka leverantörer som skulle få möjlighet att håva in de 9,9 miljoner kronor som stod på spel, utan föregående annonsering. Enligt sjukvårdsområdet hade leverantörerna "ensamrätt".

Konkurrensverket anser dock inte att undantaget för ensamrätt i upphandlingslagstiftningen är tillämpligt.

– Huvudregeln är att upphandlingar ska konkurrensutsättas för att flera leverantörer på marknaden ska få möjlighet att lämna anbud, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Stockholm och yrkar att Stockholms läns sjukvårdsområde ska betala 770.000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.


Nyheter från förstasidan

Bidragsfuskande ministern ska stoppa bidragsfusk

"Nu blir det enkelt att komma åt fusket". Försäkringskassan ska få hjälp kontrollera det utbredda så kallade VAB-fusket.0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.