Istället för att arbeta fördriver många somaliska invandrare tiden med att tugga kat, skriver brittiska The Economist. Bilden visar somaliska män som tuggar kat i Mogadishu. Charles Roffey/CC-BY-NC-SA

Brittiska chocksiffror: Bara tio procent av somalierna jobbar heltid

Publicerad 21 augusti 2013 kl 13.34

Ekonomi.Det går mycket sämre för somalier än andra invandrare i Storbritannien. De är dåligt utbildade och bara en tiondel har heltidsanställning. Istället för att arbeta fördriver somaliska män tiden med att tugga kat, skriver den ansedda brittiska tidskriften The Economist.

Gilla artikeln på Facebook

”Unga svensksomalier överväger att lämna Sverige för att göra internationell karriär. … För Sverige kan det här betyda att vi går miste om viktig spetskompetens”, rapporterade Sveriges Radio i höstas. Hälften av 40 unga ”svensksomalier” som intervjuats i en undersökning uppgav då att de hade bestämt sig för att flytta till Storbritannien.

När statliga Framtidskommissionen i november förra året presenterade sin rapport ”Somalier på arbetsmarknaden – har Sverige något att lära?” påstod man i ett pressmeddelande att somalier ”lyckas betydligt bättre” i Storbritannien än i Sverige. I rapporten tvingades kommissionen emellertid medge att man ”i brist på officiell statistik” inte visste hur somalier klarade sig på den brittiska arbetsmarknaden.

Nu har emellertid The Economist undersökt somaliernas situation i Storbritannien. Och det verkar inte som om den somaliska spetskompetens som enligt Sveriges Radio flyr till Storbritannien klarar sig särskilt bra där.

”De flesta somalier – som är Storbritanniens största invandrargrupp – arbetar inte. De tillhör de fattigaste, sämst utbildade och minst sysselsatta i Storbritannien”, skriver den ansedda brittiska tidskriften.

I somalietäta Waltham Forest i östra London bor 73 procent av somalierna i hushåll som försörjs av socialbidrag. Statistik från ett angränsande område visar att det är dubbelt så vanligt att somalier ligger efter med betalningen av hyran som att engelsmän gör det.

Den mest uppseendeväckande uppgiften som redovisas i The Economists undersökning är kanske att så få som tio procent av somalierna i landet har ett heltidsjobb.

”Somaliska män sitter arbetslösa och tuggar kat för att få dagarna att gå”, skriver The Economist.

Storbritannien fattade nyligen beslut om att förbjuda drogen kat, något som vissa bedömare fruktar kommer att leda till att en ”hel generation” somalier kriminaliseras.

2012 sökte 669 somalier asyl i Storbritannien, som har ungefär 63 miljoner invånare. Samma år sökte 5 644 somalier asyl i Sverige. Medan den somaliska invandringen till övriga Europa minskar kommer det allt fler somalier till Sverige, som är det land i Europa som har tagit emot överlägset flest somalier.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Sverige göder sina oligarker näst mest i världen

Nya siffror från Financial Times. "Den mest övergödda finns – hör och häpna – i Sverige".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Sultani berättar själv i förhör. Men ändå åtalas mannen inte för terroristbrott.0 

Mer från Ekonomi

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 

Miljoner i presstöd till arabisk tidning

Al Kompis beviljas stöd.. Men majoriteten av följarna bor inte i Sverige.0 

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Vetenskap

Ny månbas första steg mot resor till mars. Resan till mars tar tre år.0 

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus