Brittiska uppgifter: Syrien angrips inom två veckor

Publicerad 26 augusti 2013 kl 14.02

Utrikes.Igår gick Syrien med på att låta FN:s undersökningsteam utreda det kemangrepp som påstås ha ägt rum i Damaskus tidigare i veckan. Samma dag hävdade USA att det syriska medgivandet kom för sent. Nu uppger brittiska regeringskällor att USA och Storbritannien planerar att angripa Syrien inom två veckor.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i onsdags som rebeller i Syrien anklagade den syriska regeringen för att ha genomfört angrepp med kemiska stridsmedel i ett område i Damaskus. Sedan dess har en lång rad västländer krävt att Syrien ska låta FN utreda det påstådda kemangreppet. Så sent som i lördags upprepade USA och Storbritannien kravet på en undersökning. Men när den syriska regeringen på söndag eftermiddag meddelade att FN:s undersökningsteam får tillstånd att utreda de påstådda angreppen, förkastade USA omedelbart det syriska medgivandet och påstod att det kommit för sent.

Nu kommer USA, Storbritannien och eventuellt också andra västländer att gå till militärt angrepp mot Syrien inom två veckor, skriver The Independent. Angreppen kommer att genomföras oavsett vad FN:s undersökningsteam, som påbörjar sitt utredningsarbete idag, kommer till för slutsats.

– Om Assads regim var oskyldig skulle den inte ha hindrat FN:s inspektörer från att åka dit och de skulle ha upphört med granatbeskjutningen av området, sade en brittisk regeringskälla enligt The Independent.

Så sent som i fredags uppgav FN:s säkerhetschef Kevin Kennedy att han inte hade gett FN-teamet klartecken att åka till området där kemangreppet påstås ha ägt rum, eftersom han ännu inte hade hunnit göra någon bedömning av säkerhetsläget.

The Independents källor uppger att syftet med det planerade angreppet inte är att ingripa i det pågående inbördeskriget i Syrien, utan att bestraffa den syriska regeringen för dess påstådda användande av kemstridsmedel. Den brittiska regeringen säger sig inte utesluta att man kommer att försöka få ett FN-mandat som tillåter angreppen, men att man kommer att angripa Syrien oavsett om FN godkänner det eller inte.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Efter bilbränderna: Kommuntopp uppmanar föräldrar anmäla sina barn

Eskilstuna skakas av stort antal brandattentat. S-toppen: "Kommer man hem och stinker bensin kan det ju vara en signal."0 

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Sultani berättar själv i förhör. Men ändå åtalas mannen inte för terroristbrott.0 

Mer från Utrikes

Afrikaner ratar Astra Zeneca-doser

Invånarna i Kongo-Kinshasa vägrar ta skandalvaccinet.. Sverige skänkte en miljon doser till u-landssamarbetet.0 

Israels beslut: Klassar SD som nazister

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad.. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Vetenskap

Ny månbas första steg mot resor till mars. Resan till mars tar tre år.0 

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus