Foto: Arkivbild

Buchanan varnar för ännu ett krig

Publicerad 22 februari 2012 kl 19.56

Kulturnyheter.Den paleokonservativa profilen och republikanska veteranen Pat Buchanan varnar i en ny intervju för att neokonservativa grupper försöker att dra in USA i ytterligare ett krig i Mellanöstern. Ett krig som skulle kunna få förödande konsekvenser för världsekonomin. Det har nu blivit dags för USA nedmontera sitt imperium för att undgå "nationellt självmord", hävdar han.

Gilla artikeln på Facebook

Pat Buchanan, som nyss fick sparken från sitt jobb som politisk kommentator på MSNBC efter påtryckningar från vänstergrupper, framträder nu i en intervju med RT.

Enligt honom drivs amerikansk utrikespolitik av en "ytterst utopisk" tro på att man bara kan gå in i främmande länder och med våld omforma dem efter amerikansk modell. Detta har lett till att USA nu befinner sig i en ond spiral av våld i Mellanöstern.

- Jag motsatte mig Desert Storm-operationen 1991 för att stoppa Saddam Hussein från att gå in i Kuwait eftersom jag ansåg att detta bara skulle bli det första i en lång rad av arabisk-amerikanska krig, säger Buchanan.

- Man kan inte bara skapa en replika av Mellanvästern i Mellanöstern.

Oavsett vilket så har USA helt enkelt inte råd att kriga längre. För att undvika det han i sin nya bok kallar "nationellt självmord" är USA enligt Buchanan tvungna att nedmontera sitt "imperium" - att lägga ned sina militärbaser runtom i världen och sluta kriga i länder där de inte har något att göra.

- När problem uppstår i Zimbabwe eller någon annanstans så måste folket där ta itu med sina egna problem, säger han.

Enligt Buchanan har USA inget som helst nationellt intresse av att blanda sig i konflikten i Syrien. Frågan är istället vem som kommer att ta över makten om Bashar Assad avsätts - en infiltration av muslimska brödraskapet eller Al-Qaida skulle vara betydligt farligare än den nuvarande regimen.

- Vi måste fråga oss: Är den djävul vi känner att föredra framför den djävul vi inte känner? säger Buchanan.

Inte heller i Iran har USA något intresse av att lägga sig i. Men vissa resursstarka grupper - Buchanan nämner Israels regering, Israellobbyn och neokonservativa företrädare i USA - gör sitt bästa för att få den amerikanska regeringen att bomba Irans kärnanläggningar.

- Jag var med under Kubakrisen och det var genuint skräckinjagande. Men Iran skrämmer inte mig och borde inte skrämma det amerikanska folket. De har ingen bomb, de har inte tagit beslutet att bygga en och saknar resurserna för att avfyra en bomb. Israelerna har 300 atombomber - vem är egentligen ett existentiellt hot mot vem? frågar sig Buchanan.

- Ett nytt krig i Mellanöstern skulle innebära en katastrof för mitt land, en katastrof för världsekonomin och en katastrof för världen, avslutar han.

Pat Buchanan är aktuell med boken Suicide of a Superpower: Will America Survive to 2025? I boken argumenterar han för att USA håller på att begå "nationellt självmord" i takt med att den vita europeiskättade majoritetsbefolkningen trängs undan av massinvandring och låga födelsetal, samtidigt som en ansvarslös ekonomisk och monetär politik och en expansiv krigspolitik förstör välståndet och den moraliska sammanhållningen uppluckras av avkristnande och kulturmarxism.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ikea drar tillbaka sin katalog – bild på afrikan "rasistisk"

"Vi är djupt ledsna." Rasistiskt med siffror på afrikanens tröja, enligt medarbetare.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.