Busringning avslöjar att USA låg bakom vitryska protesterna

Publicerad 20 maj 2021 kl 11.31

Utrikes. Ett par ryska busringare lyckades få den statligt finansierade amerikanska byrån National Endowment for Democracy, NED, att avslöja hur man hjälpte till att organisera massprotesterna i Vitryssland i augusti. Det rapporterar RT.

Gilla artikeln på Facebook

De ökända busringarna, som kallar sig Vovan och Lexus, fick till ett videosamtal med högt uppsatta företrädare för NED.

Företrädarna lurades att tro att de pratade med den vitryska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja och en av hennes rådgivare.

Under samtalet redogjorde Nina Ognianova, som övervakar NED:s arbete med lokala organisationer i Vitryssland, för de omfattande program som den amerikanska byrån finansierar i landet.

– Många av dem som har utbildats vid dessa knutpunkter och blivit involverade i deras arbete har nu själva börjat leda i organisationen i lokalsamhället, säger Ognianova.

Nina Ognianova understryker att NED spelade en nyckelroll för att starta de massprotester som uppstod efter att Vitrysslands ledare Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare i landets presidentval i augusti förra året.

– Vi tror att vårt långsiktiga förtroendeskapande arbete med våra partners i Vitryssland verkligen ledde till dessa händelser förra sommaren, eller det som ledde fram till händelserna, säger hon.

Nina Ognianova fortsätter:

– Vi tror inte att den här rörelsen, som är så imponerande och inspirerande, kom från ingenstans – att den bara dök upp över en natt. Men den har växt fram och vårt blygsamma men betydande bidrag har varit att möjliggöra för lokala aktörer att utföra det viktiga arbetet.

Carl Gershman, ordförande för den statsstödda amerikanska byrån, berättade för busringarna att olika grupper på plats i Washington redan arbetade "mycket, mycket nära" Svjatlana Tsichanouskaja och hennes medarbetare. Han bad sedan oppositionsfiguren, som flydde till grannlandet Litauen efter valet, att redogöra för sina tankar om situationen, "så att vi kan förstå vad din strategi är... och hur vi kan vara till hjälp".

Kommentarerna kommer sannolikt att ge bränsle till Lukasjenkos tidigare påståenden om att den inhemska motståndet mot hans regering eldas på från utlandet, skriver RT.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Utrikes

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om aborterade foster i vaccinet

Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.. "Av affärsskäl vill vi undvika att informationen om fostercellerna kommer ut", skriver springande chefen i läckta mejlet.0 Plus

Brutal djurhandel i Peru tros kunna starta nästa pandemi

Ny rapport slår larm.. Här säljs kött från jaguarer, apor, sengångare, delfiner, sköldpaddor, papegojor och ormar.0 Plus

Minst fem döda när dansk muslim gick till pilbågsattack i Norge

Video: Hade konverterat till islam.. "Det finns flera skadade och det finns också personer som dött".0 

Vetenskap

Uråldriga sjön på Mars kan ge svar om utomjordiskt liv. Spektakulära upptäckten sysselsätter forskarna intensivt.0 Plus

Kineser tog med sig månens yngsta stenar. Fynden under månlandningen.0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0