Busringning avslöjar att USA låg bakom vitryska protesterna

Publicerad 20 maj 2021 kl 11.31

Utrikes. Ett par ryska busringare lyckades få den statligt finansierade amerikanska byrån National Endowment for Democracy, NED, att avslöja hur man hjälpte till att organisera massprotesterna i Vitryssland i augusti. Det rapporterar RT.

Gilla artikeln på Facebook

De ökända busringarna, som kallar sig Vovan och Lexus, fick till ett videosamtal med högt uppsatta företrädare för NED.

Företrädarna lurades att tro att de pratade med den vitryska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja och en av hennes rådgivare.

Under samtalet redogjorde Nina Ognianova, som övervakar NED:s arbete med lokala organisationer i Vitryssland, för de omfattande program som den amerikanska byrån finansierar i landet.

– Många av dem som har utbildats vid dessa knutpunkter och blivit involverade i deras arbete har nu själva börjat leda i organisationen i lokalsamhället, säger Ognianova.

Nina Ognianova understryker att NED spelade en nyckelroll för att starta de massprotester som uppstod efter att Vitrysslands ledare Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare i landets presidentval i augusti förra året.

– Vi tror att vårt långsiktiga förtroendeskapande arbete med våra partners i Vitryssland verkligen ledde till dessa händelser förra sommaren, eller det som ledde fram till händelserna, säger hon.

Nina Ognianova fortsätter:

– Vi tror inte att den här rörelsen, som är så imponerande och inspirerande, kom från ingenstans – att den bara dök upp över en natt. Men den har växt fram och vårt blygsamma men betydande bidrag har varit att möjliggöra för lokala aktörer att utföra det viktiga arbetet.

Carl Gershman, ordförande för den statsstödda amerikanska byrån, berättade för busringarna att olika grupper på plats i Washington redan arbetade "mycket, mycket nära" Svjatlana Tsichanouskaja och hennes medarbetare. Han bad sedan oppositionsfiguren, som flydde till grannlandet Litauen efter valet, att redogöra för sina tankar om situationen, "så att vi kan förstå vad din strategi är... och hur vi kan vara till hjälp".

Kommentarerna kommer sannolikt att ge bränsle till Lukasjenkos tidigare påståenden om att den inhemska motståndet mot hans regering eldas på från utlandet, skriver RT.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson avfärdar kritikerna som "överklassen"

Efter angreppet mot Ivar Arpi. "Överklassen har aldrig tålt att bli ifrågasatt, särskilt inte av arbetarrörelsen."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

"Bytte kön" på fiskar med hjälp av soja

Japanska forskarnas lyckade experiment.. Honorna väger mer än hanarna och har därför bättre egenskaper som livsmedel.0 

Här skjuts knivmannen – i sista stund

Video: "Jag dödar dig".. Här går somaliern till attack på öppen gata – med en kniv i varje hand.0 

Vetenskap

Ryssar råkade välta rymdstationen. Tappade radiokontakt med jorden efter häftig gir.0 

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0