Nya asylkaoset

Bussar fylls med arabiska män och körs till grekiska gränsen: "Vårt mål är Europa"

Publicerad 29 februari 2020 kl 12.24

Inrikes. Bussar fylls med så kallade flyktingar i Turkiet och körs sedan till gränsen mot Grekland. Samtidigt säger Turkiets president att han inte kommer stänga gränserna igen.

Gilla artikeln på Facebook

Kaosartade scener utspelar sig nu i Turkiet och vid gränsen mot Grekland, sedan den turkiska regeringen öppnat dörrarna för flyktingar att ta sig till Europa.

På lördagen bekräftade den turkiske presidenten Erdogan att gränserna är vidöppna.

– Vad gjorde vi i går? Vi öppnade dörrarna. Vi kommer inte att stänga dessa dörrar, säger Erdogan enligt TT och hävdar att det är EU som brutit sitt löfte.

Sedan asylvågen 2015 har det funnits ett avtal mellan Turkiet och EU om att stoppa flyktingarna från att nå Europa. Efter Turkiets värsta militära förlust på 30 år i torsdags, då 33 turkiska soldater dödades av syriska styrkor i Syrien, beslutade Erdogan att ta ut sin vrede på EU.

Enligt Erdogan finns det redan 18.000 flyktingar vid gränserna mot Europa men denna siffra kan öka till 30.000 på lördagen, uppger AFP.

Filmer som publicerats på nätet visar hur stora bussar fylls med invandrare och sedan körs mot gränsen. Invandrarna klättrar på varandra för att komma in i bussarna och få en plats, uppger The Guardian. Bilderna visar nästan uteslutande arabiska män.

De som inte sitter på bussar försöker bland annat ta sig över Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland.

Enligt Sky News har Turkiet "uppmuntrat" de så kallade flyktingarna att ta sig till gränsen. Alla som tv-kanalen pratar med, däribland afghaner, säger att de ska ta sig till Europa.

– Vårt mål är Tyskland, säger en man och påpekar att han har med sig personer från "alla länder", däribland Syrien, Algeriet och Palestina.

Al Jazeera rapporterar att invandrarna erbjuds "gratis bussar" eller för 20 dollar får åka minibuss till gränsen mot Grekland. Turkiet har uttryckligen beordrat gräns- och kustbevakningen att släppa igenom flyktingarna. "Från morgon till kväll packas syriska flyktingar in i bussar till den grekiska gränsen", enligt tv-kanalen.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så mycket tjänar de anställda på Expo – hela listan

Personalen "hängs ut" med namn och månadslön. Vänsterextremisterna uppger sig ha drabbats av "allvarliga ekonomiska svårigheter".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0