Nya asylkaoset

Bussar fylls med arabiska män och körs till grekiska gränsen: "Vårt mål är Europa"

Publicerad 29 februari 2020 kl 12.24

Inrikes. Bussar fylls med så kallade flyktingar i Turkiet och körs sedan till gränsen mot Grekland. Samtidigt säger Turkiets president att han inte kommer stänga gränserna igen.

Gilla artikeln på Facebook

Kaosartade scener utspelar sig nu i Turkiet och vid gränsen mot Grekland, sedan den turkiska regeringen öppnat dörrarna för flyktingar att ta sig till Europa.

På lördagen bekräftade den turkiske presidenten Erdogan att gränserna är vidöppna.

– Vad gjorde vi i går? Vi öppnade dörrarna. Vi kommer inte att stänga dessa dörrar, säger Erdogan enligt TT och hävdar att det är EU som brutit sitt löfte.

Sedan asylvågen 2015 har det funnits ett avtal mellan Turkiet och EU om att stoppa flyktingarna från att nå Europa. Efter Turkiets värsta militära förlust på 30 år i torsdags, då 33 turkiska soldater dödades av syriska styrkor i Syrien, beslutade Erdogan att ta ut sin vrede på EU.

Enligt Erdogan finns det redan 18.000 flyktingar vid gränserna mot Europa men denna siffra kan öka till 30.000 på lördagen, uppger AFP.

Filmer som publicerats på nätet visar hur stora bussar fylls med invandrare och sedan körs mot gränsen. Invandrarna klättrar på varandra för att komma in i bussarna och få en plats, uppger The Guardian. Bilderna visar nästan uteslutande arabiska män.

De som inte sitter på bussar försöker bland annat ta sig över Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland.

Enligt Sky News har Turkiet "uppmuntrat" de så kallade flyktingarna att ta sig till gränsen. Alla som tv-kanalen pratar med, däribland afghaner, säger att de ska ta sig till Europa.

– Vårt mål är Tyskland, säger en man och påpekar att han har med sig personer från "alla länder", däribland Syrien, Algeriet och Palestina.

Al Jazeera rapporterar att invandrarna erbjuds "gratis bussar" eller för 20 dollar får åka minibuss till gränsen mot Grekland. Turkiet har uttryckligen beordrat gräns- och kustbevakningen att släppa igenom flyktingarna. "Från morgon till kväll packas syriska flyktingar in i bussar till den grekiska gränsen", enligt tv-kanalen.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Demonstration mot vaccin och coronaåtgärder i Stockholm

Ca 400 personer på plats. Polisen planerar att upplösa demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm 0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0