Foto: Pimvantend/Commons

Bussförare i Malmö vill slippa kolla biljett

Publicerad 20 mars 2012 kl 20.53

Inrikes.Stora problem med hot och våld har fått bussförare i Malmö att kräva att de ska slippa kontrollera biljetterna. Istället ska särskilda kontrollanter göra stickprov i den invandrartäta kollektivtrafiken.

Gilla artikeln på Facebook

Bussförarna är trötta på bråk med passagerare som saknar biljett eller inte har tillräckligt med pengar på sitt förbetalda kort.

– Det är oerhört mycket tjafs och incidenter dagligen. Tyvärr har det hänt att förare fått både örfilar och träffats av spottloskor, säger Rose-Marie Andersson, ordförande för trafiksektionen på Kommunal i Skåne till Skånska Dagbladet.

– Att kontanthanteringen togs bort är bra. Men många försöker nu åka gratis och vägrar att gå av bussen. Och att som ensam förare hamna i en hotfull situation är mycket jobbigt.

Kommunal i Stockholm vill också att bussförarna ska slippa granska biljetterna. Vid två av de mest invandrartäta linjerna i Stockholm lade huvudskyddsombudet för en tid sedan ett skyddsstopp för kontrollerna.

Enligt Skånskan slutade även tågvärdarna på Öresundstågen att kontrollera biljetterna i höstas, sedan en man som saknade biljett försökte att kasta av en tågvärd från ett rullande tåg utanför Kristianstad.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Höll gränsen i 40.000 år. Det visar ny forskning om européernas historia.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0