C-topp åtalas för att ha köpt sex av barn

Publicerad 14 september 2020 kl 16.49

Inrikes. Centerpartiets lokale ordförande i Uppsala, 44-årige Oskar Åsberg, åtalas för att ha köpt sex av barn. Det framgår av handlingar från Stockholms tingsrätt som Fria Tider tagit del av.

Dela artikeln

Åsberg har enligt åtalet mot honom vid flera tillfällen stämt träff med en minderårig, som vid tillfället varit 16 och 17 år gammal, på hotell i Stockholm. De tre första sexträffarna ägde rum i november 2018 på Grand Hotel i Stockholm. Den fjärde träffen på Lydmar Hotel i Stockholm i december samma år.

Den 44-årige centerpolitikern, som tillträdde posten som lokal ordförande för Centerpartiet i Uppsala förra året, fick kontakt med tonåringen via sajten Sugardaters.com. Åsberg har "skaffat sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning", skriver åklagaren i sin stämningansökan.

Åsberg åtalas även för försök till narkotikabrott då han, enligt åtalet, i april i år ska ha försökt överlåta narkotikaklassat preparat till den ungdom han varit så kallad "sugardaddy" åt. Ungdomen var vid det tillfället myndig.

Efter att åtalet mot den lokale C-ordföranden blivit känt har Centerpartiet snabbt agerat genom att ta bort hans namn och bild från sin hemsida. Partiet överväger dessutom att utesluta honom ur partiet, rapporterar UNT idag.

Förutom centertoppen från Uppsala åtalas ytterligare nio män, som är mellan 37 och 57 år gamla, för att ha köpt sex av barn via sajten Sugardaters.com. Flera av dem är företagare eller framträdande chefer på sina arbetsplatser.

De tio männen åtalas för "köp av sexuell handling av barn", en tidigare paragraf i brottsbalken där straffet stannar vid dagsböter eller max två års fängelse. Sedan en straffskärpning vid årsskiftet är den nya brottsrubriceringen för samma gärning "utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling" där böter inte längre finns med i straffskalan. Numera är istället maxstraffet fyra års fängelse.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur