Nigel Farage, UKIP. Euro Realist Newsletter/CC-BY-SA

Cameron ångrar Ukip-påhopp

Publicerad 3 maj 2013 kl 23.03

Utrikes.Förut har han kallat UKIP "rasister och dårfinkar". Men nu lovar premiärminister Cameron att i fortsättningen respektera det demokratiskt valda partiet och gå väljarna till mötes med lägre invandring.

Gilla artikeln på Facebook

I chockvågorna efter att invandringskritiska och EU-skeptiska partiet UKIP fått ett genomsnitt av 26 procent av rösterna i de lokalval de ställde upp i, uttalar sig nu premiärminister David Cameron ångerfullt om sina tidigare påhopp på partiet. Han backar nu helt från sina tidigare uttalanden om "rasister och dårfinkar", rapporterar dailymail.co.uk.

"Det duger inte att förolämpa ett parti som folket lagt sina röster på", meddelar Cameron och lovar att respektera väljarna och istället försöka vinna tillbaks dem med en politik för bland annat lägre invandring - ett löfte han dock givit i ett antal år nu.

Inför valet spekulerades det i ett sensationellt stöd på 14 procent av väljarna för Nigel Farage - en opinonssiffra som visade sig komma helt på skam när hela 26 procent av väljarna lade sin röst på UKIP i de distrikt partiet var representerat. Beräkningar från BBC tyder på att UKIP skulle få 23 procent av rösterna i ett nationellt val.

Dessa siffror har uppnåtts trots vad som beskrivits som en kompakt smutskastningskampanj från etablerade partier och media. Bland annat har kritiska granskningar och reportage om partiets program och avslöjanden om deras kandidater avlöst varandra i valets slutskede, samtidigt som som bland andra ministern Ken Clarke kallade UKIP för clowner och rasister.

UKIP: Brittisk industri offras för klimathysteri

"Send in the clowns", skämtade en förtjust Nigel Farage med anledning av det påhoppet. "Vi har attackerats av alla, varit påhoppade av hela etablissemanget som gjort sitt yttersta för att hindra att vanligt, hederligt folk ska lägga sin röst på UKIP. Men det har de gjort i stora, stora antal. Det kommer att sända en chockvåg genom etablissemanget - en varaktig sådan".

UKIP:s Nigel Farage avvisar erbjudande om ministerpost

Efter valet har också David Cameron och partiledningen fått hård kritik från lokala konservativa företrädare för att inte ha lyssnat på folkets missnöje i tid.

- Regeringen är arrogant och saknar förankring och det är på grund av dem som bra lokala företrädare nu förlorat, säger toryn Alexis McEvoy som förlorade sin plats i Hampshire County Council.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Hushållen fortsätter hålla i plånboken

Konjunkturinstitutets nya prognos.. Lågkonjunkturen håller i sig även nästa år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Färska uppgifterna från SCB. Siffrorna beskrivs som "otäcka".0 Plus

Vetenskap

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

Kultur

Rod Stewart hyllar Zelenskyj – blir utbuad. Tyska fansen fick nog vid gigantiska hjältebilden.0