Foto: http://hellosyria.tumblr.com/

Cameron vill hjälpa Syrienrebeller

Publicerad 8 februari 2012 kl 07.00

Utrikes.Storbritanniens premiärminister David Cameron ger grönt ljus till att tvinga bort Bashar Assad från makten i Syrien. Tanken är officiellt att träna rebellerna i PR-arbete så att de ska kunna vinna stöd hos folket.

Gilla artikeln på Facebook

Planerna offentliggjordes av David Cameron igår efter ett en timme långt möte i landets säkerhetsråd, skriver Daily Mail.

Samtidigt som David Cameron gjorde sitt utspel befinner sig Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov på plats i Damaskus för att försöka nå en fredlig lösning på konflikten. Enligt Lavrov är Assad redo att stoppa blodsutgjutelsen i landet och hålla en folkomröstning om vissa konstitutionella förändringar.

- Han är fullständigt fokuserad på att hitta en lösning för att stoppa våldet oavsett från vilket håll det kommer, sade den ryske utrikesministern under gårdagen enligt Daily Mail.

Men medlemmar i det brittiska säkerhetsrådet lät sig inte övertygas.

"Uppgifter om att Assad är redo att prata med styrkorna för att stoppa våldet och hålla en folkomröstning om konstitutionen står i stark kontrast till åtgärderna som han vidtagit för att krossa de fredliga demonstrationerna i Homs", hette det i ett uttalande igår.

Samtidigt pågick strider mellan den syriska armén och beväpnade rebeller i Homs, som är ett starkt rebellfäste. Enligt västerländska medier kan över 300 människor ha dödats när striderna i staden nu går in på sitt fjärde dygn, men det är oklart hur många av dessa som är civila.

Det är även svårt att avgöra hur det folkliga stödet egentligen ser ut för den sittande regeringen. Under hösten 2011 sände syrisk stats-tv flera inslag som visade hur hundratusentals demonstranter tågade till stöd för Bashad Assad, och när den ryske utrikesministern Sergei Lavrov anlände i Damaskus i veckan så välkomnades han av ett mycket stort folkligt mottagande.


Nyheter från förstasidan

"Svenska gäng" största hotet i Nordnorge

Norska polisens larm. Ungdomar i Norge värvas till gäng som Foxtrot och Gottsundanätverket.0 

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.