Tyska valet

CDU största förloraren i valet: "Merkels fel"

Publicerad 27 september 2021 kl 11.32

Utrikes. Den stora förloraren i det tyska förbundsdagsvalet är Angela Merkels parti, det kristdemokratiska CDU. Med ett valresultat runt 24 procent gjorde CDU och dess nye förbundskansler­kandidat Armin Laschet det historiskt sämsta valresultatet sedan 1949.

Gilla artikeln på Facebook

Valresultatet förbryllade tyska kommentatorer på måndagen.

Junge Freiheits chefredaktör Dieter Stein skriver i en analys att det katastrofala resultatet till stor del inte beror på Laschet, utan snarare på missnöjet med Angela Merkel, som vägrade lämna sin post i lagom tid före valet, och istället har klamrat sig fast in i det sista.

Hela valrörelsen blev också märklig. Sedan Västtysklands första val 1949 har aldrig en sittande förbundskansler stannat kvar på sin post under valrörelsen, utan att också kandidera i valet. Men det gjorde alltså Merkel.

Efter 16 år som förbundskansler har Angela Merkel etablerat CDU som ett riktigt trött regeringsparti, som många väljare uppenbarligen ansåg att det var dags att förpassa till oppositionsläktaren, konstaterar Stein.

New York Times konstaterade att SPD:s förbundskansler­kandidat Olaf Scholz också såg trött ut, och detta redan innan han hunnit tillträda. Tyskland nu kommer att "fortsätta som förut", enligt New York Times.

Australiensiska The Age konstaterar att "Europas drottning och den mäktigaste kvinnan i världen", det vill säga Angela Merkel, knappast kommer att försvinna från förbundskansler­posten genom valet, utan nu kommer att förbli vid makten tills en ny koalition bildas.

"Hennes stora popularitet återspeglades inte i stödet för Kristdemokratiska unionen (CDU) och dess kandidat till förbundskanslerposten Armin Laschet. (...) Men i slutändan kommer ingen av de stora partierna att vara nöjda med sitt resultat", skriver The Age.

Den tyska statliga TV-jätten ZDF konstaterar att vågmästarpartierna kommer att få ett avgörande inflytande.

"I slutet av denna valkväll vet vi bara säkert att Merkel-eran går mot sitt slut. Väljarna skickade Tyskland till en dödläge idag och valde en svag kansler, oavsett om han heter Scholz – vilket är mer troligt denna kväll – eller Laschet. Det finns nu två alternativ på vågen. I klartext: De Gröna och Liberalerna kan nu bestämma vem som blir kansler".


Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0