Asylkaoset

Chocksiffran: 32.000 väntas överklaga sina asylbeslut

Publicerad 5 augusti 2017 kl 09.09

Inrikes. Antalet asylsökare som överklagar sina asylbeslut väntas slå nytt rekord i år. Migrationsverket räknar med över 32.000 ärenden, skriver Ekot. Det är tre gånger fler än för två år sedan. Fallen är relativt komplicerade och kräver stora resurser hos landets förvaltningsrätter.

Gilla artikeln på Facebook

På grund av den rekordstora invandringen till Sverige väntas nu också antalet överklaganden av asylärenden öka rekordmycket.

I samband med att fler söker asyl får också fler avslag på sin ansökan.

– Föregående år var det väldigt många syrier och eritreaner, och där var en väldigt hög bifallsprocent. I år så är det andra typer av ärenden där bifallsprocenten är lägre, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket, till Ekot.

I sin senaste prognos räknar Migrationsverket med så många som drygt 32.000 överklaganden under 2017, vilket är rekordhögt. Det är tre gånger så många som för två år sedan.

Även förra året slogs rekord med 24.000 ärenden som lämnades över till förvaltningsdomstolarna, dubbelt så många året innan.

Rekordsiffrorna berodde på asylvågen hösten 2015.

Enligt Ekot tvingades "många" förvaltningsrätter redan förra året vidta åtgärder för att klara av anstormningen. Malmö förvaltningsrätt satte upp två nya enheter och i år kommer man inrätta ytterligare en som bara ska arbeta med migrationsmål.

Under 2017 har Malmös förvaltningsrätt avgjort 5.700 ärenden, 50 procent mer än samma period förra året.

Vad processerna kostar anges inte. Men Ekot påpekar att asylärenden är de mest problematiska och de som tar längst tid. Enligt Ulrika Geijer, chefsrådman på förvaltningsrätten i Malmö, är fallen resurskrävande.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0