Corona ökar risken att föda för tidigt

Publicerad 27 februari 2021 kl 12.21

Vetenskap. Socialstyrelsen bedömer att kvinnor som får en covid-19-infektion under den senare delen av graviditeten har en högre risk än andra att föda för tidigt. Därför bör graviditet under vecka 22-36 räknas in bland riskgrupperna, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

Det handlar om kvinnor i graviditetsvecka 22-36 som infekteras av coronaviruset, och som myndigheten nu undersökt och kommit fram till att löper högre risk att föda för tidigt.

– Det är just risken att föda för tidigt som är förhöjd. Att bli född för tidigt innebär en risk för barnet och det är därför vi nu lägger graviditet till listan över risker vid covid-19, säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

I den tidigare sammanställningen risker med coronaviruset som togs fram i april 2020 fanns inte några data som talade för att covid-19 under pågående graviditet ökar risken för allvarlig sjukdom eller problem för barnet. Men efter att ha analyserat aktuella data från svenska graviditetsregistret och smittskyddsanmälningar i SmiNet har nu Socialstyrelsen alltså kommit fram till att risken för att föda för tidigt ökar under andra halvan av graviditeten.

Några allvarliga komplikationer för vare sig mamman eller barnet direkt av covid-19 känner man dock inte till, säger Nylén. Kvinnorna som är gravida under de aktuella veckorna bör ändå läggas till den lista med riskgrupper som myndigheten tog fram i våras, enligt Socialstyrelsen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Vetenskap

Vetenskap

"Dubbel antikropp" ska hindra viruset från att mutera. Forskarnas nya upptäckt mot corona.0 

Viagra förlänger livet på män. Ger också lägre risk för en ny hjärtinfarkt.0