Corona utreds hos svenska minkar

Publicerad 19 november 2020 kl 20.12

Inrikes. Ett antal fall av covid-19 har konstaterats hos personer som arbetar inom minknäringen i Sverige. Myndigheterna utreder nu om det finns någon koppling mellan fallen och deras kontakt med minkar.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare har viruset coronaviruset konstaterats hos flera minkbesättningar i Blekinge. Rapporter från bland annat Nederländerna och Danmark visar också att smitta från mink till människor i djurens närhet kan förekomma.

Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Jordbruksverket och lokala smittskyddsenheter arbetar nu tillsammans för att undersöka om de smittade personerna inom minknäringen kan ha fått viruset från minkar och för att upptäcka eventuell smitta bland mink och personal snabbt.

Bland annat analyseras virus från smittade människor och smittade minkar för att undersöka om det finns ett samband mellan stammarna eller inte.

För att minska risken för spridning av smitta till och ut från minkbesättningar har Jordbruksverket infört restriktioner för samtliga minkbesättningar i landet.


Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Här når guldpriset botten: "Sista chansen att köpa är nu". Experten om orsakerna till att priset väntas sticka iväg.0 Plus

Konstgjort ben läker skelettskador. Forskarnas nya metod.0 

Kultur