Coronaeffekten: Social isolering får svenska pensionärer må BÄTTRE

Publicerad 8 juli 2020 kl 14.35

Hälsa. Under coronaepidemin har det varnats för att äldre ska bli deprimerade och rentav självmordsbenägna av den sociala isoleringen. Men en studie visar nu att svenska pensionärer som undvikit sociala kontakter och isolerat sig från det moderna svenska samhället har mått bättre än de som inte gjort det.

Gilla artikeln på Facebook

I början av coronapandemin ökade välbefinnandet hos svenskar mellan 65 och 71 år, jämfört med föregående fem år. Och de som undvek sociala kontakter mådde bättre än de som inte gjorde det.

Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Forskarna samlade under en vecka i slutet av mars och början av april in data från 1.071 äldre.

De mätte livstillfredsställelse, ensamhet, ekonomisk tillfredsställelse och självskattad hälsa – vilket är fyra olika aspekter av välbefinnande.

Den självskattade hälsan var den faktor som avvek mest från tidigare mätningar.

– Studien visar en gradvis nedgång i självskattad hälsa mellan 2015 och 2019, men en ökning i årets mätningar. Det betyder att deltagarna skattade sin hälsa på motsvarande nivå som för fem år sedan, säger forskaren Isabelle Hansson i ett pressutskick.

De som är över 70 oroade sig dessutom mindre för sin ekonomi och de undvek sociala kontakter i högre utsträckning än de mellan 65 och 69. Däremot fanns inga skillnader mellan dem över och under 70 vad gäller oro för den egna eller närståendes hälsa.

– Det är viktigt att poängtera att de som är över 70 inte sitter hemma och är rädda. De oroar sig faktiskt mindre och de gör faktiskt mer för att inte bli smittade. Det är ju en perfekt kombination, säger forskaren Pär Bjälkebring.

Forskarna betonar att det krävs ytterligare studier för att förstå sambanden.

– Vi kommer att fortsätta att samla in ännu mer data. Pandemin är ju inte över, så vi vet inte vilka de långsiktiga effekterna blir. Nästa år kanske det återgår till det normala eller så får vi se en stor nedgång i den självskattade hälsan. Kanske får vi sen någon form av känslomässig utmattning, när människor inte orkar vara oroliga eller börjar må dåligt av en lång tids isolering, säger forskaren Isabelle Hansson.


Attackerades av gäng på 20-tal personer. Mobben var beväpnad med knivar, machetes, hammare, knogjärn och yxa.0 Plus

Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Hälsa

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0