Coronakurvan vänder uppåt i Västra Götaland och Uppsala

Publicerad 28 maj 2020 kl 17.12

Inrikes. I både Region Västra Götaland och Uppsala ökar nu antalet coronafall på sjukhusen – och de tidigare utplanande kurvorna börjar vända uppåt igen.

Gilla artikeln på Facebook

Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, visade under dagens presskonferens upp en graf över antalet inlagda med covid-19 på Sahlgrenska i Göteborg.

Efter en tid av tydlig nedgång syns nu ett trendbrott i kurvan.

– De hade en tydligt nedåtgående trend som bröts runt den 18 maj. Det blev en utplaning och den här veckan ser vi dessutom en liten uppgång, sade Byfors.

En orsak kan vara att folk slutar att bry sig om rekommendationerna för att minska smittspridningen, förklarade hon.

– Trendbrottet kan bero på ett ändrat beteende, så det är oerhört viktigt att hålla i de åtgärder som vi hela tiden pratar om.

Även i Uppsala märks en liknande trend, enligt Aftonbladet.

– Tyvärr måste vi börja med att berätta om att läget inte ser så bra ut som vi hade hoppats. Vi har fler som behöver vård, sade Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, enligt tidningen under en presskonferens på eftermiddagen.

Smittskyddsläkaren Johan Nöjd säger till Aftonbladet att både antalet inskrivna och intensivvårdade har ökat i Uppsala de senaste dagarna. Enligt honom finns det en oro för att det kan bero på att "man slappnat av i samhället".


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0