Coronasmitta på äldreboenden i 90 kommuner

Publicerad 2 april 2020 kl 09.23

Inrikes. Den svenska "strategin" mot coronasmittan gick ut på att skydda äldre. Men den har nu misslyckats och viruset kan ha hittat till äldreboenden i minst 90 kommuner, uppger Ekot. Statsepidemiolog Anders Tegnell medger strategin misslyckats.

Gilla artikeln på Facebook

Folkhälsomyndigheten har påstått att man haft en coronastrategi för att "skydda de äldre". Detta har upprepats om och om igen.

Men Ekots kartläggning visar att minst 90 kommuner haft smittade eller misstänkt smittade av coronavirus på sina äldreboenden.

43 kommuner har haft bekräftade fall och ytterligare 51 uppger att de haft misstänkta fall av covid-19. Många finns i Stockholmsområdet, bara i Solna är det 28 bekräftade fall.

Men det finns fall "över stora delar av landet", som Sveriges Radio uttrycker det.

Statsepidemiologen Anders Tegnell säger att Ekos undersökning stämmer överens med Folkhälsomyndigheten egna uppgifter om läget på landets äldreboenden.

När SR-reportern undrar om strategin att skydda de äldre verkligen lyckats när så många äldreboenden nu drabbas över hela landet, erkänner han att den inte har lyckats.

– Nej, det har det ju uppenbarligen inte gjort. Det är precis det vi försöker förhindra på alla möjliga sätt. Det är möjligt att det inte går att förhindra helt och hållet. Nu tar staten till ytterligare ett steg och förbjuder besök överhuvudtaget, utom i extrema undantagsfall, och den här enkäten talar väl för att det kanske så vi måste göra, tyvärr, säger Tegnell till SR Ekot.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Därför drabbas inte barn hårt av viruset. Väldigt få utvecklar allvarliga symtom.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus