Henrik VInge (SD).

Coronasmittan kan göra SD salongsfähiga: "Vi har fått respekt"

Publicerad 2 maj 2020 kl 10.31

Inrikes. En effekt av corona är att Sverigedemokraterna börjat behandlas med respekt. Den slutsatsen drar partiets gruppledare Henrik Vinge i en intervju med Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Sverigedemokraterna har inte fått skjuts fram i opinionen av coronaviruset. Tvärtom har Socialdemokraterna blivit landets överlägset största parti.

Men smittan kan ha haft en annan betydande effekt för SD.

Det tror i varje fall gruppledaren i riksdagen Henrik Vinge.

Han anser att partiet nu för första gången har börjat betraktas som ett parti bland andra av det sittande vänster­etablissemanget, vilket länge har varit ett sorts högsta mål för partiets ledning. Han hävdar att Sverigedemokraterna blivit en självklar del av det politiska livet i riksdagen.

Bland annat har statsminister Stefan Löfven (S) bjudit in partiet att delta på de partiledarmöten om smittan som hålls varje tisdag.

– Vi var med i diskussionerna som fördes med regeringen om förändringar i smittskyddslagen och man inkluderade oss i diskussionerna i riksdagen om de praktiska frågorna om antalet ledamöter och annat. Vi deltar i de här samtalen som alla andra och blir behandlade med respekt. Vi är slutligt där nu, säger Henrik Vinge till Expressen.

Och han tror inte att det kommer skifta tillbaka när coronakrisen är över. Han är övertygad om att förändringen är permanent.

Även andra delar samma bedömning. En ledande M-företrädare tror att covid-19 är det som kan göra SD "rumsrena" för alltid. 

Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, anser också att det handlar om ett genombrott för Sverigedemokraterna när statsministern bjudit in partiet på sina möten. SD kan bli ett parti bland andra, men då riskera att tappa sina mest etablissemangskritiska väljare, bedömer hon.

Nu måste SD hitta ett sätt att öka i opinionen igen, om partiet vill utgöra en stark politisk kraft i Sverige framöver och inför valet 2022.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcksspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0