Dålig stämning när Cambridge prisar rasforskare

Publicerad 7 december 2018 kl 20.35

Inrikes. I maj förbjöd den brittiska regeringen Storbritanniens universitet att syssla med så kallad "no platforming" av forskare som vänstern kallar för högerextremister och rasister. Nu går brittiska vänsterakademiker i taket över att en forskare som hävdar att folkslag har olika genomsnittlig IQ tilldelas ett forsknings­stipendium av prestigefyllda Cambridge.

Gilla artikeln på Facebook

Det handlar om Oxford-forskaren Noah Carl, som enligt vänstern sysslar med både pseudovetenskap och rasism. Nu har 200 vänsterakademiker skrivit under ett protestbrev mot att Carl tilldelas ett forskningsstipendium från stiftelsen Toby Jackman Newton vid St Edmund’s College, rapporterar RT.

Noah Carl har föreläst om IQ-frågor och invandring och deltagit på Londons intelligenskonferens, en samlingspunkt för vänsterns fiender inom intelligensforskningen. Carl har bland annat konstaterat att människors negativa stereotyper och fördomar om invandrare är "i huvudsak korrekta" och "rationella" när man granskar invandrares beteende, bland annat genom att studera den faktiska brottsstatistiken.

Bakgrunden är att liberaler anser att alla människors föds med samma kognitiva förmåga och alla olikheter i samhället beror på diskriminering. Noah Carl är av en annan uppfattning och har därför kallats "rashygienist" på nyhetsplats i flera brittiska tidningar. Enligt RT skriver vänsterakademikerna som protesterar att Noahs forskning utgör "pseudovetenskap" och är "oetisk" mot minoritetsgrupper.

Att Carl ändå välkomnas på ett av världens mest prestigefyllda universitet beror på att den brittiska regeringen under 2018 har tagit krafttag mot så kallad "no platforming" av människor som vänstern betraktar som rasister. Landets universitets- och forskningsminister Sam Gyimah hotade i våras med att regeringen kommer att vidta lagstiftningsåtgärder om inte universiteten tillåter kontroversiella talare att delta i den akademiska debatten. Sedan dess har censuren på brittiska universitet minskat betydligt och många hoppas nu att stipendiet till Noah Carl är en del av en utveckling mot ökad yttrandefrihet inom den brittiska universitetsvärlden.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Mer från Inrikes

Demonstration vid Israels ambassad upplöst av polisen

Samlade fler än coronalagarna tillåter.. Demonstrant började bråka med förbipasserande på elsparkcykel.0 

Försvarsmakten fick be om vaccin från Region Stockholm

Efter påtryckningar från FN, EU och Nato.. Nu skickas ett 50-tal doser till "särskilt utsatta" svenska soldater utomlands.0 

Vetenskap

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kinesisk raket kan krascha i Europa. Följs noggrant av experter.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus