Michael Skråmo.

Då pratade han om "islamofobi" i SVT – nu uppmanar han till terrordåd i Sverige

Publicerad 15 juni 2017 kl 11.44

Utrikes. Svensken Michael Skråmo, som konverterat till islam, anslöt sig till terrorsekten Islamiska Staten i Syrien 2014. Med sig tog han fru och fyra barn. Nu deltar han i slutstriderna i Raqqah. Men för ett antal år sedan medverkade han i en diskussion om islamofobi i SVT Debatt.

Gilla artikeln på Facebook

Islamiska Staten har förlorat område efter område i Syrien. Raqqah, som den islamistiska terrorsekten utropat till sin huvudstad, är det sista starka IS-fästet i hela landet.

Men nu har både den syriska armén och den USA-understödda kurdisk-arabiska alliansen SDF avancerat mot och omringat staden.

Uppemot 80 av de cirka 100 svenskar som IS rekryterat till Syrien och Irak befinner sig i just Raqqa, skriver SVT.

En av dem är Michael Skråmo från Göteborg, som alltså slåss för Islamiska Staten.

På den motsatta sidan finns en annan svensk, Jesper Söder från Trollhättan. Han strider mot IS tillsammans med SDF.

Enligt Jesper Söder använder IS civila som mänskliga sköldar, något som är svårt att hantera.

– Vi har börjat ta stadsdelar, och avancera inne i Raqqa. Samtidigt som vi försöker få ut så många civila som möjligt. Vi har amerikanskt flygunderstöd som bombar Raqqa och IS-positioner som vi har markerat. Det är många civila som kommer emot oss i panik, nu ser de en chans att äntligen kunna fly, säger han till SVT.

2009 medverkade Michael Skråmo i en diskussion om islamofobi i SVT Debatt under vinjetten "Hetsjakt på muslimer". Där påstod han att rädsla för våldsbejakande islam bygger på okunskap.

– Den här skräcken som finns i Schweiz mot minaret... minoriteter... eller vad heter det? Minareter. Alltså han, vad heter det, vad var han, partiledaren, han sa ju att en minaret, det är ett vapen och sen såg man vissa folk dom trodde att minareten representerar någon maktsymbol i islam. Det har liksom ... den här skräcken bildar på okunskap i islam, säger han i programmet.

– Att vi inte kan tillräckligt mycket, svarar programledaren Belinda Olsson.

Några år senare anslöt sig alltså Michael Skråmo själv till den värsta islamistiska terrorsekten på jorden. Och med sig tog han hela familjen.

Samtidigt fortsatte han ta ut barn- och bostadsbidrag från svenska staten i flera månader. Enbart barnbidragen gav honom över 5000 kronor varje månad innan Försäkringskassan åtta månader senare upptäckte att pengarna gick till hans terrorverksamhet.

Sedan resan till Syrien har Michael Skråmo propagerat för IS och uppmanat fler svenskar att ansluta sig till terrorsekten. Men allt eftersom IS förlorat mark i Syrien, har han blivit tydligare och mer desperat i sina uttalanden. Nu uppmanar han till direkta terrordåd.

"Må herren över allt som existerar väcka ett Lejon, en Mujahid i sverige som besvarar kallet av jihaad i mitten av fienden.. Någon som sprider terror så som de sprider terror här ... Någon som säljer sig själv till Allah", skriver Michael Skråmo i ett nytt uttalande.

Enligt SVT är detta en "uppmaning till terrorattentat i Sverige".

SDF-krigaren Jesper Söder har kontakt med flera IS-terrorister från Sverige som befinner sig i Raqqah, däribland Michael Skråmo. I slutet av SVT:s tv-inslag kommer ett SMS från Michael Skråmo till Jesper Söder, där Skråmo – som SVT kallar för en "IS-resenär" – beklagar sig över att en svensk IS-familjs hem träffats av en raket. Detta samtidigt som han alltså själv uppmanar till terrorattacker i Sverige.

SVT nämner inte att Michael Skråmo deltagit i ett av deras program.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0