Regeringskrisen

Dadgostar läste Erlander-citat för Löfven innan fällningen

Publicerad 21 juni 2021 kl 11.00

Inrikes. Strax före klockan 11 röstade riksdagen ja till misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven och regeringen. V-ledaren Nooshi Dadgostar läste bland annat upp citat av Tage Erlander när hon förklarade varför hon valt att fälla regeringen för försöket att införa marknadshyror, och SD-ledaren Jimmie Åkesson sade att Stefan Löfvens regering är en regering som aldrig borde ha tillträtt.

Gilla artikeln på Facebook

Nooshi Dadgostar sade att Vänsterpartiet alltsedan regeringen tillträdde har hållit samma linje, och att partiet aldrig var med och godkände Januariavtalet med den omdiskuterade punkt 44, som innebär marknadshyror.

Vänstepartiet bjöds aldrig in till Löfvens förhandlingar om Januariavtalet utan fick istället del av det färdiga avtalet i efterhand, eftersom Löfven räknade med att V skulle stödja honom ändå i syfte att stoppa SD.

– Vi valde att ändå släppa fram regeringen, men det var inget lätt beslut. Men vi var tydliga på en punkt: Vi släpper inte igenom några marknadshyror, sade Nooshi Dadgostar.

V-ledaren läste sedan upp ett anförande av Tage Erlander för Löfven:

"Det finns många uppgifter som är för stora för den enskilde att klara på egen hand, men som kan lösas om vi går samman. De enskilda bygger upp organisationer för att på samverkans grund hävda sina intressen, de behöver stöd av ett starkt och slagkraftigt samhälle för att värna sin trygghet och vidga sin frihet", sade Erlander 1962.

– Vill Stefan Löfven införa marknadshyror med Annie Lööf så sker det inte i mitt namn och inte i Vänsterpartiets namn. Därför kommer vi rösta ja idag, sade Nooshi Dadgostar.

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson kammaren att fälla regeringen.

Enligt SD-ledaren har regeringsunderlaget inget annat som håller dem samman än en övertygelse om att SD måste hållas utanför makten. Och det är därför den ser ut som gör, enligt Jimmie Åkesson.

– Det här är inte en regering som bygger på idéer, utan den bygger på en hopplös aversion mot mitt parti. Det här är en regering som aldrig borde ha tillträtt, sade Åkesson.

M-ledaren Ulf Kristersson delade bedömningen.

– Om man utesluter ett parti från allt inflytande då skapas misstro mellan människor och partier, sade han.

– Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt. Den bygger inte på gemensamma idéer utan på oförenliga löften och ömsesidiga hot. Förr eller senare skulle charaden avslöjas och den här regeringen falla. Nu är den stunden kommen, tillade Kristersson.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.