Asylmordet i Mölndal
Nej, det är inte regeringen som ligger bakom censuren. Den här gången.

Daily Mail-artiklar om mordet på Alexandra blockeras i Sverige eftersom mördarens ålder ifrågasätts

Publicerad 29 januari 2016 kl 21.58
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Artiklar på Daily Mails hemsida som handlar om måndagens knivmord på Alexandra Mezher i Mölndal har under dagen blockerats för svenskar. Anledningen är att tidningens jurister inte vill att artiklarna ska kunna läsas från Sverige då de bland annat ifrågasätter den misstänktes ålder.

Dela artikeln

Under fredagseftermiddagen var det många svenskar som upptäckte att Daily Mail-artiklar om mordet på 22-åriga Alexandra plötsligt inte gick att komma åt från Sverige. Blockeringen av artiklarna, där besökarna plötsligt möttes av ett suspekt felmeddelande, gav upphov till spekulationer i sociala medier.

Många frågar sig om det är svenska myndigheter som ligger bakom censuren, i synnerhet mot bakgrund av att regeringen förra veckan aviserade om att införa ett internetfilter för att blockera vissa internetsidor.

Nu ska regeringen börja censurera internet

Men när Fria Tider kontaktar en källa på Daily Mail får vi veta att det är tidningens jurister som gett order om att blockera artiklarna för svenska läsare. Anledningen är bland annat att flera av artiklarna ifrågasätter den misstänkte gärningsmannens påstådda ålder, uppgifter som skulle kunna påverka rättegången.

Den mordmisstänkte somaliern påstår att han bara är 15 år gammal, men i Daily Mail-artiklarna utmålas han som betydligt äldre än så. En av de artiklar som blockerats innehåller dessutom en intervju med en svensk polisman som öppenhjärtligt pratar om en "explosion av kriminalitet" i invandringens spår. Polismannen har arbetat som polis i 30 år och säger att situationen i Sverige idag skiljer sig markant mot hur det såg ut på 80-talet.

Under veckan har Daily Mail flugit in ett journalistteam från Storbritannien som på plats i Göteborg bevakar den pågående rättsprocessen mot den asylsökande somaliern. Den brittiska tidningen har publicerat ett stort antal artiklar om mordet.

Den svenska journalisten Sara Malm, som arbetar för Daily Mail, skriver såhär på Twitter:


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.