Asylmordet i Mölndal
Flyktingbarnet Youssaf Khaliif (t.v.) fotograferades av polisen i samband med gripandet. Mordvapnet till höger. (Montage)

Larmet: "Det är blod över hela köket"

Publicerad 23 maj 2016 kl 16.33

Inrikes. I samband med åtalet mot flyktingbarnet Youssaf Khaliif framkommer nu nya makabra uppgifter om knivmordet på 22-åriga Alexandra Mezher på HVB-hemmet i Mölndal. Åklagare Linda Wiking vill att den påstått 15-årige somaliern ska dömas till fängelse som vuxen.
– Han är i vart fall över 18 år, säger hon till Fria Tider.

Dela artikeln

Det var ett skräckslaget ensamkommande flyktingbarn som stängde in sig på sitt rum och ringde polisen strax efter mordet före klockan 8 på morgonen den 25 januari.

På kraftigt bruten svenska försökte flyktingbarnet förklara för larmcentralen vad han blivit vittne till.

– Mycket blod men personal inte här. En kille han ta kniven tror träffade med personal.

– Personal där inne i rummet, då hon öppnar inte, hon pratar inte. Jag tror…han är kanske död, fortsatte han medan skrik och kvidanden hördes i bakgrunden.

När polisen kom till platsen fann de köket nedsmetat med blod. I ett annat rum låg den livlösa kroppen efter 22-åriga Alexandra.

Somaliern hade träffat henne med tre knivhugg: i ryggen, på låret och på ena handen. Hugget mot låret hade skurit av både venen och artären och skapade en kraftig blödning som tog Alexandras liv innan ambulansen hade hunnit till platsen.

– Den skada hon fick kräver egentligen omedelbar vård för att man ska kunna klara sig, säger kammaråklagare Linda Wiking till Fria Tider.

I trappen fann polisen tre ensamkommande som hade lagt sig över somaliern med sin kroppstyngd för att hindra honom från att röra sig.

I samband med knivattacken mot Alexandra hade en av de ensamkommande ingripit. Somaliern svarade med att rikta flera hugg mot honom med kniven. Knivmannen lyckades dock bara orsaka en skada i offrets byxor.

– Det var en ren tillfällighet att han klarade sig, säger Linda Wiking.

Youssaf Khaliif har uppgivit sig vara ett 15-årigt ensamkommande flyktingbarn, men åklagaren vill att han ska dömas som vuxen. Ålderstester visar nämligen att somaliern är över 18 år.

– Vi har vänt och till de två myndigheter som har att bestämma åldrar. Dels har vi använt oss av Migrationsverkets åldersutredning som de gjort inom ramen för asylsökandet. Det är en intervjubaserad undersökning. Därtill har vi använt oss av Rättsmedicinalverket och tittat på handleder och tänder, säger Linda Wiking.

Det innebär att Youssaf Khaliif riskerar att dömas till fängelse, åtminstone såvida det inte framgår att han led av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för mordet. En liten sinnesundersökning visar att han kan misstänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning men det krävs att tingsrätten begär en stor undersökning för att slå fast att så är fallet.

Säger nej – på Facebook
Just nu säger Sverige nej till att kriminella invandrare ska få stanna i Sverige. Uppropet har lockat tiotusentals svenskar på den sociala nätverkssajten Facebook. Du kan själv gå med i uppropet genom att klicka "Gilla" på knappen nedan:

Bild:

© Polisen

Somaliern lyckades få tag på en kniv från boendet trots strikta regler om att alla knivar och saxar skulle låsas in.


Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.