Eliassons julsemester

Dan Eliasson avgår – har kvar full lön och alla förmåner

Publicerad 6 januari 2021 kl 15.50

Inrikes. Dan Eliasson avgår som generaldirektör för MSB efter hans uppmärksammade skandalresa till Kanarieöarna. Nu flyttas han till en dyr men symbolisk tjänst som generaldirektör för den så kallade elefantkyrkogården – makthavarnas egen a-kassa – där han kommer att behålla månadslönen på 162.500 kronor – eller ca 8.000 kronor per arbetsdag.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt ett pressmeddelande från MSB har Eliasson tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg (S) "diskuterat möjligheten att fortsätta sitt arbete som generaldirektör".

"Han ser det som svårt givet de reaktioner som finns och därtill försvårar dessa reaktioner även för MSB att genomföra sitt viktiga uppdrag. Inrikesminister Mikael Damberg uttryckte i samtalet att han har förståelse för detta och att han delar bedömningen", skriver myndigheten.

Därför har Dan Eliasson i dag bett om förflyttning från sitt jobb som myndighetschef och generaldirektör för MSB. Regeringen kommer att fatta ett beslut i frågan inom kort.

– Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften. Skälet för mitt ställningstagande är att MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag. Det är därför som jag i dag har begärt förflyttning om att lämna uppdraget, säger Dan Eliasson.

Tidigare i veckan kallade inrikesminister Mikael Damberg till ett möte med Dan Eliasson för att lyssna och prata igenom "den uppkomna situationen". Mötet var inplanerat till imorgon torsdag.

Dan Eliasson tillträdde som generaldirektör för MSB i mars 2018. Han har tidigare varit bland annat Rikspolischef samt generaldirektör för Försäkringskassan och Migrationsverket.

Blir "generaldirektör i Regeringskansliet"
Grundtanken med förflyttning är att regeringen i de situationer då man mer eller mindre mot en myndighetschefs vilja ska kunna flytta honom eller henne till en annan anställning. Förflyttning innebär både en form av tvångsentledigande och en tillsättning av en ny anställning med samma lön och förmåner som den tidigare tjänsten. Även titeln "generaldirektör" får den förflyttade myndighetschefen i regel behålla.

Det fåtal myndighetschefer som har förflyttats har ofta anställts i Regeringskansliet med placering i det departement som ansvarar för det verksamhetsområde som den berörda myndigheten tillhör. Vederbörande har då, för återstoden av den ursprungliga anställningstiden, anställts med titeln generaldirektör i Regeringskansliet. Informell titel för arbetsplatsen är emellertid Elefantkyrkogården.

Lönerna till generaldirektörerna på elefantkyrkogården var 17 miljoner kronor år 2017, rapporterade SVT då. Eliasson var en av Sveriges högst betalda myndighetschefer med en månadslön på 162.500 kronor, vilket motsvarar cirka 8.000 kronor per arbetsdag.

Uppdatering: Mikael Damberg har nu bekräftat att Eliasson kommer att placeras på elefantkyrkogården.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

S: Svenska jobb till svenska arbetare

Vill nu, likt M, begränsa "arbetskraftsinvandring". "Svenska jobb ska i första hand gå till arbetslösa i Sverige."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.