Danmark förbjuder koranbränningar

Publicerad 7 december 2023 kl 16.45

Utrikes. Det danska parlamentet Folketinget röstade på torsdagen för regeringens förslag om ett förbud mot att bränna heliga skrifter på offentliga platser.

Dela artikeln

Lagen, som börjar gälla om sju dagar, kommer som en reaktion på att koranskändningar av främst Rasmus Paludan skapat vrede i den muslimska världen.

Danmark har en majoritetsregering och lagförslaget röstades igenom med röstsiffrorna 94–77.

Regeringspartierna Socialdemokraterna, Venstre, Moderaterna och De Radikale röstade för förslaget. Resten av Folketinget röstade emot.

– När vi väger Danmarks säkerhet mot några få individers rätt att upprepade gånger avsiktligt sätta eld på saker som betyder mycket för många andra för att provocera fram våldsamma reaktioner, så väljer vi Danmarks säkerhet, sade justitieminister Peter Hummelgaard (S) i Folketinget.

Inger Støjberg, tidigare minister och partiledare för Danmarksdemokraterna, är en av kritikerna till den nya lagen.

– Tänk att svenskarna står fast vid frihetsrättigheterna, medan den danska regeringen i hög grad böjer sig för våldsmännens veto, säger hon enligt TT.

Svenska reaktioner kommer bland annat från Sverigedemokraternas riksdagsledamot Jessica Stegrud, som skriver att det är "en mörk dag för yttrandefriheten i Europa".


Nyheter från förstasidan

Anrika hotellet fick nya ägare – blev våldtäkts- och kidnappningsbas

Efter irakiska familjens köp av Skänninge stadshotell. Ägaren hyllades som lokalhjälte – åtalas nu för människorov, flickvåldtäkt, i lokalerna.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.