Danmark: Inte ett enda bombdåd efter gränskontrollen mot Sverige

Publicerad 7 februari 2020 kl 18.40

Utrikes. Några tusen personer har kontrollerats i den danska gränskontrollen mot Sverige men bara en handfull personer har avvisats. Polisen och danska Socialdemokraterna är nöjda med insatsen, men andra partier kritiserar den för att vara meningslös, rapporterar TV2.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i november som Danmark införde gränskontroller mot Sverige. Detta på grund av att svenska medborgare åkte över sundet och bland annat bombade skatteverket i Köpenhamn i augusti 2019.

Sedan kontrollerna infördes och fram till den 6 januari har knappt 3.200 personer kontrollerats men bara sex har stoppats och avvisats.

Det visar statistik från den danska polisen, som TV2 tagit del av.

Radikale venstre hävdar att detta visar hur meningslösa kontrollerna är. Men polisen och de danska Socialdemokraterna avfärdar kritiken.

Jeppe Bruus, S rättspolitiske talesperson, poängterar att det inte varit ett enda bombdåd i Köpenhamn sedan gränskontrollen infördes.

Han säger också att kontrollerna fungerar som ett vapen direkt riktat mot de kriminella, och han får medhåll av den danska polisen. Syftet är att "avskärma" sig från den extrema brottsutvecklingen i Sverige.

Enligt polisen är den information som man samlar in tack vare kontrollen av stor vikt för att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten.

– Det handlar inte bara om hur många vi avvisar vid gränsen, utan mer om den avskräckande effekt som kontrollerna har på de kriminella och den underrättelse vi samlar in i samband med kontrollerna. Så det handlar om att samla in underrättelseinformation och skicka en avskräckande signal, säger Rigspolitiet i ett skriftligt svar till TV2.

När de danska kontrollerna mot Sverige infördes varnade tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M) för att det skulle leda till "krig".


Nyheter från förstasidan

Dawit Isaaks son dömd för våldtäkt

Fängslade journalistens son begår grova brott mot svenska kvinnor. Friades dock från misshandel av systern – sommarprataren Betlehem.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.