Asylkaoset
Lars Løkke Rasmussen.

Danmark om svenska id-kontroller: "Mycket olyckligt"

Publicerad 14 december 2015 kl 21.11

Utrikes. Regeringens planer på att införa id-kontroller på tåg och bussar på väg till Sverige kommer att skapa stora problem, varnar Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.
– Det är en mycket olycklig situation, säger han till  danska TV2.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Løkke Rasmussen kommer id-kontrollerna att få allvarliga konsekvenser för hela Öresundsregionen.

– Vi har spenderat miljarder på att bygga infrastruktur i Öresundsregionen och miljoner på att marknadsföra Köpenhamn och Malmö som ett enda storstadsområde. Och nu har svenskarna alltså beslutat att dela dessa  sammanhängande tätorter i två delar genom att införa id-kontroller, säger han till TV2.

De nya reglerna kommer att börja gälla från och med den 4 januari. Transportörsansvaret kommer att innebära att tåg- och bussbolag blir skyldiga att kontrollera att alla resenärer har giltiga id-handlingar innan de reser in i Sverige – något som regeringen hoppas ska leda till att antalet asylsökare som tar sig till Sverige minskar drastiskt.

– Detta innebär att vardagen för många människor som pendlar över bron blir mycket svårare. Det är 31.000 människor varje dag. Svenskar som arbetar i butiker i Köpenhamn och danskar som bor i Sverige, säger Lars Løkke Rasmussen.

Den danske statsministern är redo att införa egna gränskontroller mot Tyskland ifall det visar sig att id-kontrollerna leder till att invandrare på väg till Sverige istället väljer att stanna i Danmark.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0