Statsminister Mette Frederiksen (S) och en nybyggd moské i Danmark.

Danmark stryper pengar till moskéer

Publicerad 26 oktober 2020 kl 20.18

Utrikes. Regeringen i Danmark kommer presentera ett lagförslag som ska försvåra utländsk finansiering av moskéer i landet. Det skriver Danmarks utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye på Facebook.

Gilla artikeln på Facebook

I början av året avslöjade Berlingske att Saudiarabien, via sin ambassad i Danmark, skänkt motsvarande 6,8 miljoner svenska kronor till en moské i Köpenhamn. Det var första gången det dokumenterats att Saudiarabien som stat stöttat en moské i Danmark med pengar.

Avslöjandet, som följts av fler liknande mediala avslöjanden, ledde till en debatt om var moskéerna i Danmark får sina pengar ifrån och vad det är för krafter som styr moskéerna. I februari presenterade landets socialdemokratiska regering med anledning av avslöjandet en parlamentarisk uppgörelse med den borgerliga oppositionen om att strypa pengaflödet från tvivelaktiga donatorer i utlandet, som exempelvis muslimska diktaturer, till moskéerna i Danmark.

– Jag tar bestämt avstånd från extrema krafter i danska moskéer. Det är ett reellt problem om donationer kommer från organisationer som vill undergräva grundläggande demokratiska värderingar, sade utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samband med det.

Lagen kommer innebära att det blir straffbart att ta emot pengar från personer, organisationer och föreningar som "motarbetar eller underminerar demokratiska värderingar och grundläggande frihets- och mänskliga rättigheter". Tanken är att en förbudslista tas fram över förbjudna donatorer, och det har diskuterats om stater borde finnas med på den listan eller ej.

Ett av partierna bakom den breda uppgörelsen är Dansk folkeparti. Pia Kjærsgaard, tidigare partiledare och känd profil från partiet, är mycket positiv till uppgörelsen.

– Dunkla Mellanösternregimer ska självklart inte kunna skicka pengar till moskéer eller koranskolor i Danmark för att undergräva de danska värderingarna, har hon tidigare sagt.

– Vi välkomnar därför denna åtgärd och ser fram emot att bromsa attackerna mot demokratin som kommer från bland annat radikaliserade moskéer.

Regeringen har fått kritik från högerhåll för att lagen dragit ut på tiden, men nu skriver Mattias Tesfaye på Facebook att det bara är veckor kvar innan ett lagförslag presenteras. Förutom att stoppa pengar till moskéer i Danmark kommer den nya lagen även försvåra samt skärpa straffen för barn- och tvångsäktenskap, skriver Tesfaye.


Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Borgare skyller på "sossarna" – men undviker problemets kärna.0 Plus

Mer från Utrikes

Orbán: George Soros är Europas största hot

Premiärministerns attack mot vänstermiljardären.. "Han vill riva ner det nationella beslutsfattandet och lägga det i händerna på den globala eliten."0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur