Statsminister Mette Frederiksen (S) och en nybyggd moské i Danmark.

Danmark stryper pengar till moskéer

Publicerad 26 oktober 2020 kl 20.18

Utrikes. Regeringen i Danmark kommer presentera ett lagförslag som ska försvåra utländsk finansiering av moskéer i landet. Det skriver Danmarks utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye på Facebook.

Gilla artikeln på Facebook

I början av året avslöjade Berlingske att Saudiarabien, via sin ambassad i Danmark, skänkt motsvarande 6,8 miljoner svenska kronor till en moské i Köpenhamn. Det var första gången det dokumenterats att Saudiarabien som stat stöttat en moské i Danmark med pengar.

Avslöjandet, som följts av fler liknande mediala avslöjanden, ledde till en debatt om var moskéerna i Danmark får sina pengar ifrån och vad det är för krafter som styr moskéerna. I februari presenterade landets socialdemokratiska regering med anledning av avslöjandet en parlamentarisk uppgörelse med den borgerliga oppositionen om att strypa pengaflödet från tvivelaktiga donatorer i utlandet, som exempelvis muslimska diktaturer, till moskéerna i Danmark.

– Jag tar bestämt avstånd från extrema krafter i danska moskéer. Det är ett reellt problem om donationer kommer från organisationer som vill undergräva grundläggande demokratiska värderingar, sade utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samband med det.

Lagen kommer innebära att det blir straffbart att ta emot pengar från personer, organisationer och föreningar som "motarbetar eller underminerar demokratiska värderingar och grundläggande frihets- och mänskliga rättigheter". Tanken är att en förbudslista tas fram över förbjudna donatorer, och det har diskuterats om stater borde finnas med på den listan eller ej.

Ett av partierna bakom den breda uppgörelsen är Dansk folkeparti. Pia Kjærsgaard, tidigare partiledare och känd profil från partiet, är mycket positiv till uppgörelsen.

– Dunkla Mellanösternregimer ska självklart inte kunna skicka pengar till moskéer eller koranskolor i Danmark för att undergräva de danska värderingarna, har hon tidigare sagt.

– Vi välkomnar därför denna åtgärd och ser fram emot att bromsa attackerna mot demokratin som kommer från bland annat radikaliserade moskéer.

Regeringen har fått kritik från högerhåll för att lagen dragit ut på tiden, men nu skriver Mattias Tesfaye på Facebook att det bara är veckor kvar innan ett lagförslag presenteras. Förutom att stoppa pengar till moskéer i Danmark kommer den nya lagen även försvåra samt skärpa straffen för barn- och tvångsäktenskap, skriver Tesfaye.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Miljoner i presstöd till arabisk tidning

Al Kompis beviljas stöd.. Men majoriteten av följarna bor inte i Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Video: Här knuffar gänget ned tonårstjej under pendeltåget

Brutala attacken fångad på film.. Förortsgänget har plågat huvudstaden under hela pandemin.0 Plus

Toppglobalist kräver totalstopp för invandring

EU-höjdaren Michel Barnier ångrar sig.. Förordar nu en "paus på fem år" för all asylinvandring, på grund av problemen med kriminalitet hos invandrarna.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus