Arkivbild: Muslimska kvinnor.

Danmark drar in bidragen till muslimer som hellre vill gå runt i slöja än jobba

Publicerad 24 mars 2017 kl 12.50
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Ska bärandet av slöja kunna vara ett sätt för muslimska kvinnor att slippa arbeta och istället bli försörjda med bidrag? Nej, säger regeringen i Danmark som nu går ut med nya förhållnings­order till landets kommuner, skriver Den korte avis.

Gilla artikeln på Facebook

De flesta arbetsgivare i västvärlden har krav på att deras anställda inte bara bär hela och rena kläder, utan att de dessutom följer vissa klädkoder. Ibland finns det till och med säkerhets­föreskrifter eller andra omständigheter som gör att vissa typer av plagg är direkt olämpliga eller farliga på en arbetsplats.

Det är något som regeringen i Danmark menar att tusentals muslimska kvinnor utnyttjar genom att bära slöja och på så sätt göra sig ointressanta för potentiella arbetsgivare. Därmed slipper de arbeta och kan istället låta sig bli försörjda av skattebetalarna via bidrags­systemen. Den gräddfilen för muslimerna ska bort, meddelar närings­minister Troels Lund Poulsen (V) i en skrivelse.

Statsrådet påpekar att en arbetsgivare har rätt att neka anställning för dem som bär religiösa klädesplagg och följer upp med att det inte ger rätt till bidrag.

"En arbetsförmedling kan efter en konkret utvärdering komma fram till att en arbetslös inte har rimlig grund för att tacka nej till ett jobb, om förmedlingen hänvisat någon som får etableringsbidrag, socialbidrag eller A-kassa ett konkret jobb som personen tackat nej till för att denne inte kan bära till exempel niqab eller burka på jobbet", skriver Lund Poulsen.

"I de fallen ska personen drabbas av en sanktion. Sanktionen ska innebära sänkt eller indraget bidrag under en period. Religiösa, kulturella eller moraliska hänsyn är som utgångspunkt inte skälig grund för att bli undantagen från kravet om att stå till arbets­marknadens förfogande".

Två av Danmarks tio största kommuner uppges redan ha strypt bidragen till muslimska kvinnor som tackar nej till jobb på grund av att de bär slöja. Regeringen vill nu att detta blir praxis i hela landet och ska i dagarna skicka brev till samtliga kommuner med direktiv om strypta bidrag.

Regeringen i Danmark stöder sig på en EU-dom från tidigare i månaden som slår fast att arbetsgivare har rätt att förbjuda sina anställda att bära slöja. Därmed kan Europas regeringar även stoppa bidragen till arbetslösa muslimska kvinnor som inte anses stå till arbets­marknadens förfogande på grund av att de bär det muslimska klädesplagget.

Dansk Folkeparti, som är stödparti åt regeringen, välkomnar de nya direktiven.

– Burkan och den muslimska huvudduken är uttryck för en ideologi som delar upp människor i rena och orena. Det tar vi kraftfullt avstånd från i Dansk Folkeparti. Det bör företagen också göra, säger partiets invandrings­politiske talesman Martin Henriksen och tillägger:

– Det är viktigt att vi i det danska samhället har rätt att säga nej till islamistiska tendenser.

EU-domstolen: Arbetsgivare får förbjuda slöja


Ekonominyheter

Konkurs inget hinder under coronayran. Aktien dubblades i värde efter konkursutbrottet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.